Чому виникає хронічний тазовий біль у жінок: консультація старовижівської неврологині

21 Вересня 2022, 12:35
Біль у жінки 2014
Біль у жінки

Неврологиня зі Старої Вижівки Ольга Маркусь розповіла про лікування хронічного тазового болю у жінок.

Про це лікарка написала на своїй сторінці у фейсбуці.

Часто больові синдроми є приводом для звернення до великої кількості спеціалістів. Виключенням не є біль в тазу в жінок, адже без гінеколога, уролога, проктолога та невролога тут не розберешся.

Хронічний тазовий біль (ХТБ) − будь-який біль, локалізований внизу живота, в області промежини або в попереково-крижовій ділянці, який турбує від 3 до 6 місяців (або більше).

У 61 % жінок встановити діагноз так і не вдається.

У практиці невролога такі пацієнтки не рідкість, адже де немає явної причини, там часто «зажало нерв», «остеохондроз» винний тощо.

Неврологічні та м’язово-скелетні причини, що можуть викликати біль в тазу є  різні, часто на підставі скарг на опитування запідозрити можливу причину.

У 13 % жінок з хронічним тазовим болем діагностують міофасціальний больовий синдром м'язів тазового дна (синдром леватора), синдром грушевидного м'яза, синдром внутрішнього затульного м'яза).

Тригерні точки в тазовому дні часто мають відношення до болю в піхві, вульві, промежині, в прямій кишці та сечовому  міхурі, а також біль може віддавати в стегна, сідниці, низ живота.

Причини:

  • механічні фактори − тривале вимушене положення, тривалі поїздки в машині, відсутність руху;
  • порушення постави − асиметрія скелета призводить до м’язового дисбалансу, що спричинює перевантаженню м’язів;
  • травматичні пологи, вагінальна хірургія;
  • важкі тривожні розлади та історія сексуального насильства в анамнезі.

Пальпація є основним методом оцінки гіпертонусу тазового дна (м'язи пальпуються  як щільний вузлик, що викликає локальний біль та поширення болю).

ХТБ може  спровокувати також травма нерва,  внаслідок операції в малому тазу, невралгія пудентального нерва. Лікування ХТБ залежить від  причини та типу больового синдрому, включає не тільки  знеболення, а й фізичну терапію, самоконтроль, когнітивно-поведінкову терапію.

Важливо враховувати психологічні та соціальні чинники, оцінювати рівень тривоги та депресії як і при інших видах хронічного болю.

ХТБ − складна проблема, що потребує скоординованих зусиль різних фахівців.

Читайте також: Що таке осмофобія: роз’яснення лікарки зі Старої Вижівки. 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024