На Старовижівщині поширюють фейк щодо зміни документів при перейменуванні вулиць

23 Липня 2022, 11:40
Перейменування вулиць / фото ілюстративне 669
Перейменування вулиць / фото ілюстративне

На Старовижівщині триває процес з перейменування вулиць.

До прикладу, у Смідинській громаді вже проводили громадське обговорення щодо цього.  

Водночас багато місцевих жителів стривожені тим, що буцімто доведеться змінювати документи.

Старовижівчани не проти перейменування вулиць. Кажуть, що декомунізація – це рух до перемоги. Та люди бояться, що створиться «кілометрова черга» в ЦНАП і доведеться перероблювати усі документи, де вказана стара назва вулиці чи зазначена прописка.

Журналісти Район.Стара Вижівка розбиралися, чи так є насправді та що потрібно робити, коли вашу вулицю перейменували.

СПРОСТУВАННЯ

Як роз’яснили на урядовому порталі, законодавство не передбачає обов’язку вносити відомості щодо місця реєстрації, оскільки зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання. Перереєстрацію місця проживання можна зробити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані.

У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо.

Читайте також: П’ять фейків, які спростувала редакція Район.Стара Вижівка. 

У разі потреб  власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Наприклад, у випадку купівлі-продажу чи дарування нерухомості. Отож, якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Водночас юридичні особи мають вносити відповідні зміни в установчі документи. Відповідно до чинного законодавства, перейменування вулиці місцезнаходження юрособи є зміною адреси. Це передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зміни реквізитів, повідомлення в банківських установах та ін.

Однак звертають увагу, що граничних термінів для цього немає, тому суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

ВИСНОВОК

Перейменування вулиць та провулків не створить термінової необхідності зміни документів. Нову назву вашої вулиці впишуть при зручній нагоді: коли ви будете змінювати паспорт чи прізвище або коли потрібно буде вклеїти нове фото у документи. Точно не потрібно відразу після зміни назви вулиці «бігти» в ЦНАП.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024