На Старовижівщині поширили новину про пекельну спеку: що з цим не так

21 Липня 2022, 14:16
Спека 1084
Спека

У старовижівській спільноті у фейсбуці поширили новину «Синоптики попередили українців про +39 градусів: в яких областях чекати пекельної спеки».

Журналісти Район.Стара Вижівка проаналізували цю публікацію і визначили, чи варто вірити подібним інформаціям.

У заголовку ідеться про те, що такий прогноз дали саме синоптики. Натомість у тексті коментарів від фахівців немає, а є посилання на джерело − сайт Gismeteo.

Читача вже вводять в оману тим, що вказують не те джерело інформації. Привертає увагу гучний та кричущий заголовок, але наскільки він відповідає дійсності?

Навіть якщо перейти за вказаним джерелом − відомим сайтом погоди, на яке посилаються у публікації, можна переконатися, що інформація не збігається з тією, яку надали в новині.

Зокрема, у публікації йдеться, що на Закарпатті на позначці +39 градусів стовпчики термометрів триматимуться 27 липня. Натомість сайт 21 липня показує, що 27 липня температура в Ужгороді буде +29 градусів.

Тобто, прогноз на сайті є, але якщо ви будете кожного дня заходити на нього і спостерігати, то будете бачити, що інформація змінюватиметься. Буде постійне уточнення цього прогнозу. 

Про те, чому не слід повністю довіряти подібним інформаціям, розлого йдеться в статті Катерини Гончарової Чому не варто вірити прогнозам в інтернеті.

Зокрема, у статті навели коментар синоптикині Наталки Діденко.

«Довгострокові прогнози недостовірні: передбачити, йтиме через пів року дощ чи падатиме сніг, — нереально», − зазначила синоптикиня Наталка Діденко.

Спеціалістка каже, що так звані погодні сайти не є фаховими метеорологічними проєктами і тому вводять користувачів в оману. 

«Зараз нас вводять в оману сотні так званих погодних сайтів. Але 90% із них — це комерційні проєкти. Вони беруть якусь одну модель визначення погоди, яких насправді є десятки, і синоптик має промоніторити практично всі ці моделі, співставити дані. А часом такі сайти й не беруть ніякої моделі взагалі. Натомість малюють красиві картинки − хмаринки, сонечка, ставлять цифри. Усе решта − це реклама», — пояснює фахівчиня.

Сайт Гідрометцентру — це головне джерело офіційного прогнозу погоди в Україні.

ВИСНОВОК

Поширена новина про пекельну спеку вводить читача в оману та містить очевидні перебільшення. На точність такого прогнозу, який зроблений на основі даних сайту погоди, не варто сподіватися.

Читайте також: Старовижівчани поширюють фейк про оновлення стрічки у фейсбуці. 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром