Як правильно зберігати продукти, щоб подовжити термін їхньої свіжості

20 Липня 2022, 11:37
Закупівля продуктів Реклама 370
Закупівля продуктів

Сучасні дієтологи запевняють, що проблема сьогоднішніх людей полягає скоріше не в переїданні, а в тому, що продукти, куплені кілька днів тому, просто псуються, так і не будучи з’їденими.

Причин тому кілька: купівля товарів у кількості, що перевищує середнє споживання сім’ї, плюс неправильне зберігання продуктів. Нижче ми розповімо, як правильно зберігати харчові продукти у холодильнику, щоб подовжити їхню свіжість.

Зберігання окремо один від одного

Насамперед слід запам’ятати, що продукти без упаковок слід зберігати окремо один від одного. Якщо знехтувати цими правилами, кожен із товарів буде завітрюватися, сохнути. Крім того, так продукти обмінюються запахами і навіть шкідливими бактеріями.

Для зберігання поза заводськими упаковками підійдуть герметичні багаторазові зип-пакети, пластикові контейнери з кришками, скляний або керамічний посуд. Пластикові контейнери зручні тим, що їх можна встановлювати один на одного, заощадивши простір у холодильнику.

Порада: у пакетах небажано зберігати курку, м’ясо, ковбасу, сир та рибу. Їх краще загортати у фольгу чи папір.

Правильні зони для зберігання

Будь-який побутовий холодильник має кілька температурних зон.

  • Верхні полиці вважаються відносно теплими в камері. Тому вони призначені для їжі та напоїв, вже готових до вживання. Сюди можна поставити компот, суп, гарнір, м’ясо в соусі та ін.
  • На середній полиці можна тримати яйця, вершкове масло, кисломолочну продукцію.
  • На нижніх полицях краще зберігати рибу, м’ясо, зелень, овочі та фрукти. Це місце в камері є особливо актуальним, якщо в холодильнику немає зони свіжості.
  • Полиці дверцят – оптимальне місце для зберігання джему, солінь, соусів, плавленого сиру.

Правильне сусідство овочів та фруктів

Відправляючи на зберігання в холодильник овочі та фрукти, важливо не забувати про принципи правильного сусідства. Справа в тому, що деякі з них виділяють етилен, що негативно впливає на інші культури. Лідери із синтезу етилену в холодильнику — банани, яблука, персики, ківі, абрикоси, груші, манго. Тому їх слід тримати особливо далеко від моркви, картоплі, спаржі, броколі, салату.

Правильне зберігання овочів та зелені

Одним із основних ворогів для зелені, овочів та фруктів — високий рівень вологості в холодильнику. Щоб нейтралізувати її, слід зберігати деякі види продуктів разом із паперовими серветками чи рушниками. Здебільшого це стосується всіх видів зелені, огірків, помідорів, бобових.

Подовжуємо термін придатності хліба

Хліб не просто засихає, а покривається пліснявою. Щоб зупинити зростання патогенів, можна зберігати хліб у холодильнику. Тоді він буде придатний для вживання більше трьох днів. У деяких випадках випічку можна навіть заморожувати. Трохи оживити хліб чи здобу можна буде у мікрохвильовій печі.

Заборона на зберігання у холодильнику

Як це не дивно, але деякі з продуктів краще зберігаються поза холодильною камерою. До таких належать томати, банани, картопля, цибуля та часник, цілісні кавуни, кава, чай та шоколад. За низьких температур ці продукти швидко псуються і втрачають свій смак.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024