П’ять фейків, які спростувала редакція Район.Стара Вижівка

16 Липня 2022, 15:59
П’ять фейків, які спростувала редакція Район.Стара Вижівка 896
П’ять фейків, які спростувала редакція Район.Стара Вижівка

Упродовж червня-липня 2022 року редакція Район.Стара Вижівка відстежувала фейкові повідомлення в інфопросторі Старовижівщини.

Деякі неправдиві меседжі стосувалися війни в Україні. Поширювали вкид, щоб розігнати паніку і страх. Окрім того, розповсюджували фейкову інформацію, спрямовану на виманювання коштів в українців.

Отож, п’ять фейків, які спростувала редакція Район.Стара Вижівка:

1. На Старовижівщині поширили фейк про звернення спецназу Білорусі до лукашенка із закликом відмовитися від війни.

У старовижівському сегменті фейсбуку поширили інформацію про звернення спецназу Білорусі до олександра лукашенка, аби він відмовився від війни проти України.

Лист-звернення 2 липня оприлюднило видання «Гордон», яке отримало таку інформацію з власних джерел.  Матеріал про звернення до лукашенка щодо припинення війни поширили інші ЗМІ. Однак вже 3 липня у публікації «Гордону» з’явилося оновлення, в якому навели ряд підтверджень того, чому лист може бути підробкою. Видання вибачилося у читачів за недостатню перевірку інформації.

2. У соцмережах поширили фейк про вибухи у Волинській області.

Під час повітряної тривоги у кількох телеграм-каналах та серед місцевих жителів Старовижівщини поширили неправдиву інформацію про вибухи у Волинській області.

3. На Старовижівщині розповсюджують інформацію про фейкову вакансію.

У соцмережі поширили інформацію про фейкову вакансію. До подібних повідомлень у соцмережах про привабливу роботу за велику винагороду потрібно ставитися з великою обережністю, оскільки  можна втратити власні кошти.

4. Старовижівських підприємців попереджають про шахраїв, які просять переказати кошти на ЗСУ.

Шахраї вигадали нову схему, аби виманити гроші в підприємців.

5. «Грошова допомога від ЄС»: у мережі поширюють фейк.

Розповсюджували інформацію від шахрайської сторінки, яка імітує ресурс телеканалу «Україна 24». За її допомогою зловмисники намагалися отримати доступ до даних банківських карток українців.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024