У селах Старовижівської громади розповіли, чому самоорганізація зараз актуальна, як ніколи

18 Червня 2022, 14:30
У селах Старовижівської громади розповіли, чому самоорганізація зараз актуальна, як ніколи 618
У селах Старовижівської громади розповіли, чому самоорганізація зараз актуальна, як ніколи

У Седлищі, Галиній Волі та Смолярах провели тренінги стосовно самоорганізації населення.

Про це написали на сайті Волинського Інституту Права.

Активність людей для вирішення різноманітних соціальних, комунальних, культурних та інших питань нині не на часі – хоча би один волинянин, який так думає, знайдеться в багатьох громадах області. Чому ця позиція хибна? Відповідь на це питання була однією з тем тренінгів «Самоорганізація як інструмент представлення інтересів жителів периферійних громад у відносинах із владою», що нещодавно відбулися у селах Старовижівської громади.

Під час заходів в Седлищі, Галиній Волі та Смолярах насамперед йшлося про те, як кожен житель може впливати на їхній розвиток. Впливати своєю активною позицією не на словах, а на ділі. Впливати, долучившись до створення та роботи громадських організацій чи органів самоорганізації населення. Всі ці інституції не лише об’єднують людей, що близькі за поглядами, а дають реальну можливість крок за кроком змінювати життя в громадах на краще.

Як зазначає експерт з самоорганізації населення Петро Лавринюк, який був один із спікерів тренінгів, є чимало можливостей, які можна використовувати для розвитку. В кожній області є багато прикладів, коли люди об’єднуються і організовують заходи, що дають бажані результати.

Крім цього, зараз відкриваються нові програми міжнародних організацій для підтримки позитивних змін в різних сферах. Водночас поодинці таку підтримку не здобути. Ось тут якраз важливу роль і відіграє діяльність громадських організацій і органів самоорганізації населення. Особливо це актуально в тих ситуаціях, коли села не мають старости чи депутата, які живуть у їхньому населеному пункті, але вони хочуть впливати на розвиток громади.

«Ніколи таких зустрічей ще не було. Перший раз. І знаєте, що вам скажу? Самоорганізація має перспективи та допомогла б нашим людям жити краще. У нас є ті, хто б взяв на себе ініціативу, але треба більше знань і активності. Тоді більше авторитету у них було», − вважає один з учасників тренінгів Володимир.

Зауважимо, що подібні думки можна було почути в кожному селі, де відбувалися вже згадані заходи. Але були й такі люди, які скептично сприймали все почуте. За їхніми словами, активність жителів то все не на  часі, бо ситуація складна і селянам не до того. Проте у спікера тренінгів Петра Лавренюка інша думка. 

«Знаєте, відмазка «не на часі» можливо б спрацювала в інший час. Але коли в життя України ввірвалася війна і військові викладаються на повну, то мешканці громад, які живуть у відносному спокої, теж мають викладатися на повну. Тобто докласти максимум зусиль і зробити ту роботу, до якої не доходили руки в мирний час. Тому більше включення людей в розвиток їх рідних сіл, селищ, містечок і міст є сьогодні актуальним, як ніколи», – переконаний Петро Лавринюк. 

Зауважимо, що вже неодноразово згадані тренінги відбулися в межах проєкту «Дії творять зміни», що реалізовує громадська організація «Волинський Інститут Права».

Крім цих заходів у Старовижівській громаді ще у минулому році відбулося навчання для депутатів та місцевих посадовців, а завдяки консультації авторитетних фахівців розроблено статут громади та положення про інструменти громадської участі. Згадані документи нині чекають затвердження сесією ради. Все це для того, щоб створити більше можливостей для активнішої участі жителів Старовижівської громади у її розвитку.

Довідково:

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром