Підстав для припинення вакцинації від COVID-19 на Волині немає

06 Червня 2022, 10:13
Вакцинація 283
Вакцинація

Станом на сьогодні епідемічна ситуація з COVID-19 на Волині є контрольованою, однак це не є причиною скасовувати вакцинацію.

Про це йшлося під час позачергового засідання Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Доповідачка – заступниця генерального директора з дослідження фізичних та хімічних факторів ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Надія Костирка – повідомила, що поточна епідемічна ситуація з COVID-19 в області  є контрольованою. Спостерігається стала тенденція до зниження захворюваності.  Зокрема, в травні зареєстровано вдвічі менше випадків у порівнянні з квітнем (132 проти 287). Серед дітей захворюваність знизилася у п'ять разів (5 випадків у травні проти 26 у квітні).

За результатами проведених Волинським ОЦКПХ МОЗ молекулярно-генетичних досліджень на виявлення мутацій коронавірусу встановили, що в області переважає штам «Омікрон», виявлено також штам «Дельта».

На жаль, внаслідок коронавірусної хвороби у травні зареєстровано два летальні випадки, у квітні їх було дев'ять. Всього з початку епіднагляду на Волині зареєстровано 2447 летальних випадків.

Нині коронавірус втратив епідемічний потенціал і як всі респіраторні віруси має свою осінньо-зимову сезонність.

Надія Костирка наголосила, що важливу роль в ослабленні вірусу  відіграло проведення масової імунізації населення.

Всього в області вакциновано 45% дорослого населення (близько 352 тис. осіб).

Лише І дозою – 2% (13 345 осіб), ІІ дозами – 43% ( понад 338 тис.), додатковою - 467, бустерною 20 237  (6% — від ІІ дози)

 Зі слів Надії Костирки, до початку військових дій  щотижнево вакцинувалося  понад 8 тисяч  волинян, зараз ця кількість не перевищує 1,5 тисячі.

На сьогоднішній день вакцинація залишається  доступною. Функціонує 88 пунктів щеплення 26 мобільних бригад і 5 центрів  вакцинації населення.

Область забезпечена в достатній кількості вакцинами Коронавак та Комірнаті.

Члени комісії взяли до уваги рекомендації Волинського ОЦКПХ МОЗ, а також вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 630 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо  запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»: дію карантину на території Волині продовжили до 31 серпня 2022-го.

На цей період Волинський ОЦКПХ МОЗ рекомендує:

  • дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19;
  • фізичним особам отримати повний курс вакцинації від COVID-19;
  • закладам охорони здоров’я забезпечити готовність до реагування на спалахи COVID-19 в умовах воєнного стану.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром