Неврологиня зі Старої Вижівки пояснила, як покращити кровообіг головного мозку

28 Травня 2022, 12:45
Ольга Маркусь 683
Ольга Маркусь

Лікарка зі Старої Вижівки Ольга Маркусь розповіла, як покращити кровообіг головного мозку.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуці.

Кровопостачання головного мозку забезпечується мережею мозкових артерій та вен. Церебральний кровотік у людини близько 750 мл/хв, і це складає 15% серцевого викиду. Артерії доставляють до мозку насичену киснем кров, глюкозу та інші поживні речовини, а вени несуть «використану» кров назад до серця, щоб видалити вуглекислий газ та інші продукти метаболізму.

Ургентною патологією є гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт), що виникає, коли є закупорка артерії (ішемічний інсульт) або розрив судинної стінки (крововилив), і зазвичай це проблема великих судин.

Читайте також: Неврологиня зі Старої Вижівки розповіла, чому не варто зловживати знеболювальними. 

Пошкодження дрібних судин головного мозку є наслідком різних причин – цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, тощо, і тут важливо при лікуванні впливати саме на причину.

Тому, щоб судини «були здорові» в першу чергу потрібно контролювати:

  • артеріальний тиск (не більше 130/80 мм. рт. ст. згідно Американської асоціації серця/Американського коледжу (AHA/ACC) 2017);
  • здорове харчування (фрукти, овочі, зелень, жирні сорти риби − скумбрія, лосось, тунець, продукти, багаті на клітковину);
  • рівень глюкози в крові (залежить від віку, активності, часу доби, але якщо натще показник більше 6,2 ммоль/л, то краще відвідати ендокринолога);
  • відмовитись від куріння;
  • нормалізувати вагу;
  • відмовитись від алкоголю;
  • бути фізично активним (найкраща вправа та, яка вам подобається, щоб ви могли робити її регулярно!);
  • контролювати рівень стресу.

А ще лікарка радить слухати музику (дослідження показують, що коли люди слухають улюблені пісні, у них посилюється приплив крові до мозку), медитувати, тренувати мозок складними видами діяльності – це все буде на користь.

Чи призначають ліки для покращення кровообігу?

При необхідності можуть бути призначені гіпотензивні препарати, статини (знижують холестерин в крові), антиангреганти (розріджувач крові), ліки, що знижують рівень цукру в крові.

Тому не шукайте чар-зілля, а ведіть здоровий спосіб життя, і ваші судини скажуть вам «дякую».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024