«Справжній, а не «кабінетний» командир»: побратими про старовижівчанина, який загинув у боях на Київщині

11 Травня 2022, 12:05
Павло Усов 1168
Павло Усов

Командир роти старший лейтенант Павло Усов зі Старої Вижівки загинув 11 березня під Києвом.

У цьому бою він знищив кілька одиниць бойової техніки окупантів та десятки ворогів, які намагались прорватись до столиці. Про це написали на сторінці Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у фейсбуці.

Павло Усов розпочав бити російських окупантів одразу після випуску із вишу. Як розповідають його побратими, Павло чи не одразу завоював авторитет у підлеглих та повагу серед офіцерів, адже вирізнявся не по роках впевненістю, рішучістю та кмітливістю.

Життя солдатів для нього було у пріоритеті. Підлеглі (а були бійці, які «годились у батьки») поважали комвзводу, чітко виконували його накази, адже неодноразово пересвідчувались, що він дійсно справжній, а не «кабінетний» командир!

І що важливо: молодий лейтенант одразу познайомився з фронтовиками, прислухався до їхніх порад та настанов. Як і вони, був готовий віддати життя за незалежність України, світле майбутнє Українського народу.

А ще за тривалі фронтові ротації він усвідомив, що ворог завжди підступний, а відтак не можна робити собі щонайменших послаблень і бути завжди напоготові дати гідну відсіч. Комвзводу з підлеглими мужньо боронив спочатку Луганщину та Донеччину, а з початком війни і Київщину.

«Він діяв настільки рішуче та впевнено, що хотілось запитати: «А чи справді тобі, юначе, двадцять шість?». У ньому дивовижно поєднувались сором’язлива хлопчача усмішка та неймовірна внутрішня сила», − розповідають побратими.

За визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі указом президента України від 19 березня 2022 року № 148/2022 старшому лейтенанту Павлу Віталійовичу Усову присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Поховали відважного воїна у рідному селищі Стара Вижівка.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024