Як правильно харчуватися в період війни: поради волинської лікарки

21 Березня 2022, 12:37
Харчування 544
Харчування

Коли війна, то ні до сну, ні до їжі. Але потрібно не забувати, що зміна звичного харчування може призвести до зниження імунітету і підвищення  сприйнятливості до інфекцій.

Тому всім варто задуматися і як би важко не було – не забувати поїсти, щоб мати силу вижити, радить на фейсбук-сторінці Волинського обласного перинатального центру лікарка-гінекологиня Оксана Костючик.
Що і як їсти

По можливості поповнюйте раціон білками, овочами та жирами - так ви швидше насититесь і почуття голоду виникатиме набагато пізніше.

Тільки термічно оброблена їжа, не їсти сумнівних продуктів. Перевану надаємо продуктам тривалого зберігання, із відсутністю спеціальних умов зберігання - це дозволить Вам харчуватися повноцінно якщо не буде електрики.

У вас при собі завжди має бути запас води – в бомбосховищі, дома, на роботі у тривожній валізі. Теплі чаї, відвари, супчики – заспокоять і нададуть сили.

Жінкам, які годують грудьми своїх малят – 2-2,5 л, пити малими ковтками.

При токсикозі вагітним – чай з імбирем, прийом їжі - щодня, не менше трьох разів на день.

Джерело енергії – вуглеводи-крупи, картопля, хліб, макарони – по можливості чергуйте їх та вибирайте цільнозернові.

Білкова їжа має бути в раціоні – м'ясо, сир, яйця, м'ясні і рибні консерви. Якщо дотримуєтесь посту, що теж важливо в такий складний період, вживайте смачний рослинний білок – бобові, сочевиця, квасоля, горохове пюре.

Якщо немає апетиту тоді їжте м'ясні, або рибні бульйони – відвари з них дуже багаті білком.

Включіть у раціон жири - сало, вершкове масло і олія – джерело вітаміну А, Е, Д і Фолієвої кислоти.

Клітковина – сезоні овочі, по можливості.

Поповнити джерело енергії швидко можна вживаючи сухофрукти, горіхи, насіння гарбуза, чи соняха.

Кисломолочні продукти важливі в раціоні, але не завжди доступні в період війни. Перевіряйте термін придатності і звертайте увагу в яких умовах зберігалися продукти, щоб не спровокувати харчове отруєння.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром