В Україні на час воєнного стану змінили схему визначення підтвердження COVID-випадків

03 Березня 2022, 10:56
Коронавірус в Україні 190
Коронавірус в Україні

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України введено воєнний стан строком на 30 діб.

Міністерство охорони здоров’я України є уповноваженим органом державної влади, відповідальним за сектор критичної інфраструктури – охорона здоров’я, в тому числі надання послуг стаціонарного та амбулаторного лікування та інших медичних послуг, а також контроль за інфекційними захворюваннями та/або епідеміями, повідомляє Центр громадського здоров'я. 

Відповідно наказу МОЗ від 28.03.2020 No 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)» (далі – наказ МОЗ 722) підтвердженим вважається випадок COVID-19 із лабораторно ідентифікованим вірусом SARS-CoV-2 методом ПЛР або за допомогою швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2.

Враховуючи відсутність на деяких територіях доступу до повноцінної лабораторної діагностики COVID-19, на період воєнний стану на території України підтвердженими випадками COVID-19 можуть вважатися:

а) особи із позитивним тестом ПЛР;

б) особи із позитивним швидким тестом на визначення антигену SARS- CoV-2;

в) особи, які мають відповідні клінічні прояви зазначені у визначенні підозрілого чи ймовірного випадку COVID-19 відповідно до наказу МОЗ 722 у разі відсутності можливості проведення лабораторного обстеження. Такі особи мають отримувати медичну допомогу відразу після встановлення діагнозу за клінічним ознаками.

Лікарі призначають відповідне патогенетичне та симптоматичне лікування пацієнтів із встановленим діагнозом COVID-19 відповідно до Стандартів лікування для усіх груп пацієнтів, включаючи тих, кому діагноз було встановлено клінічно. 

З метою забезпечення максимально реальної оцінки епідемічної ситуації з поширення COVID-19 на території України керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій довести дану інформацію до відома закладів охорони здоров’я та забезпечити інформування центрів контролю та профілактики хвороб за адміністративно-територіально приналежністю про усі випадки COVID-19.

Керівникам обласних та Київського міського центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України, ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» забезпечити введення інформації про усі випадки COVID-19 до електронної інтегрованої системи спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) із зазначення підстави (лабораторно чи клінічно) встановлення діагнозу на вкладці «заключна класифікація випадку».

Читайте також: «‎Ковідну тисячу» відтепер можна витратити на будь-які продукти чи товари

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024