Що робити, якщо побачили підозрілий предмет: пояснення волинського експерта

19 Лютого 2022, 11:44
Що робити, якщо побачили підозрілий предмет: пояснення волинського експерта 1441
Що робити, якщо побачили підозрілий предмет: пояснення волинського експерта

Начальник відділу вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції у Волинській області Ігор Заболотний розповів, як діяти у разі виявлення підозрілих предметів на вулиці чи в приміщенні. 

Про це йшлося у програмі «Актуально» на 12 каналі.

Передусім не панікуйте і зберігайте дистанцію. У будівлі безпечною відстанню вважається 50 м, на відкритій місцевості – 100 м. Негайно дзвоніть 101 чи 102. На місце одразу виїжджають спеціалісти ДСНС та вибухотехніки.

Увага! Не намагайтеся самостійно дослідити предмет!

«Часто в лісах, полях виявляють вибухові пристрою часів Другої світової війни. Люди думають, що предмет за стільки років втратив свою бойову потужність, беруть його в руки, несуть додому. Але наголошую: жодних маніпуляцій робити не можна!» – наголошує Ігор Заболотний.

Несприятливі умови майже не впливають на властивості вибухових пристроїв. Більше того, деякі з них з часом стають ще більш чутливими.

«Часто снаряди знаходять з підривниками, які встановлені вже в бойове положення. Тож брати в руки такі предмети вкрай небезпечно. До того ж, якщо ви принесете його додому, то це вже стаття Кримінального кодексу України – про незаконне зберігання вибухонебезпечних предметів», – каже правоохоронець.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром