Представники волинських громад узяли участь у західноукраїнському форумі

07 Лютого 2022, 11:33
Представники волинських громад узяли участь у західноукраїнському форумі 364
Представники волинських громад узяли участь у західноукраїнському форумі

У Івано-Франківську відбувся форум «Асоціація міст України єднає Україну», присвячений 30-річчю АМУ, участь у якому узяла і волинська делегація.

Захід організували 5 лютого. Про це Район.in.ua повідомили у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України. 

Форум відкрив низку заходів з відзначення ювілею Асоціації.

Учасниками дійства стали голови громад та представники місцевого самоврядування з Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської Хмельницької, Чернівецької областей.

У рамках форуму відбулася відкрита дискусія на тему «Об’єднання України через розвиток муніципалітетів».

До складу волинської делегації, яку очолила виконавча директорка Волинського РВ АМУ Мар'яна Конончук, увійшли очільники та представники Луцької, Ратнівської, Маневицької, Городищенської, Поромівської, Велимченської, Дубівської, Литовезької громад. А виробники з Маневицької громади представили свою цікаву продукцію під час виставки на форумі. 

За 30 років кількість членів АМУ зросла у 30 разів. Сьогодні в Асоціації міст об’єднали зусилля вже 978 громад.

«Щоб забезпечити інтереси всіх громад – від найменших сіл до великих міст, Асоціація постійно веде діалог та консультації з центральною владою. Це не завжди просто, але ми робимо все, щоб добиватися результатів», – наголосив голова АМУ Віталій Кличко

У 2021 році, завдяки наполегливості АМУ в бюджетному процесі, громади додатково отримали майже 54 мільярди гривень. З яких 27 мільярдів – це кошти на виконання умов Меморандуму по теплу. Підприємства теплоенерго отримали компенсацію за різницю в тарифах за минулі роки. І змогли погасити борги за газ. 

На 2022 рік завдяки Асоціації для всіх громад забезпечене збереження та залучення фінансового ресурсу загалом на понад 89 мільярдів гривень. Також у цьому році громади будуть отримувати 64 відсотки цього податку (на 4 відсотки більше). А це – додаткові 11 мільярдів гривень до бюджетів громад. 

«Сьогодні, коли в Україні така тривожна ситуація, коли нависла загроза подальшої агресії Росії, ми – всі громади – координуємо також свої зусилля в створенні системи територіальної оборони. Бо безпека – одне з головних питань,  яке сьогодні хвилює українців», – зауважив Віталій Кличко, виступаючи на відкритті форуму.

Висловили власну позицію щодо важливих питань місцевого самоврядування та відповіли на запитання голів громад народні депутати України Віталій Безгін, Оксана Савчук, Едуард Прощук, Вячеслав Рубльов. Останній наголосив на важливості та результативності співпраці і дискусій з Асоціацією міст України. Адже саме громади можуть дати найкращі рекомендації щодо питань місцевого самоврядування, а депутати вже мають імплементувати їх у закони. 

Спеціальний гість форуму, проректор Українського Католицького Університету, відомий український правозахисник, публіцист, релігієзнавець Мирослав Маринович, звертаючись до самоврядців наголосив, що в їхніх руках є ключ до спокою і нормальної життєдіяльності українських громад і від їхніх рішень немало залежить, наскільки ефективно справиться Україна з нинішніми викликами, яких є дуже багато. 

Присутні обговорили питання функціонування районних рад, фінансову децентралізацію, роль жінок у місцевому самоврядуванні, екологічну освіту, раціональне використання водних ресурсів, стратегії розвитку тощо. 

У рамках Форуму відбувся перший етап Всеукраїнського відбору до 30-річчя АМУ «Успішна громада». На конкурс від Волині подали кращі практики реалізовані Прилісненською та Городищенськими громадами. Представляв цю ініціативу для учасників заходу виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Також регіональні форуми місцевого самоврядування «Асоціація міст єднає Україну» заплановані в Чернігові, Дніпрі та в Генічеську.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024