Купатися чи не купатися на Водохреще: пояснення старовижівського священника

18 Січня 2022, 10:55
Іван Зеленко 1388
Іван Зеленко

У Православній церкві України наголошують, що традиція купання в ополонці на Водохреще не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. 

Детальніше про традиції цього дня Район.Стара Вижівка розповів настоятель храму Святителя Василія Великого ПЦУ у Старій Вижівці Іван Зеленко.

«Пірнання в ополонку на свято Богоявлення не є і ніколи раніше не було українською християнською традицією. Наші предки в мороз не пірнали в ополонки, а тим паче не роздягалися в присутності священників і не бруднили щойно освячену воду (яку після освячення набирали, щоб пити, а не купатись). Про такий ритуал ми не знайдемо в серйозних наукових дослідженнях українських релігійних традицій. Це є швидше постсовковським спотворенням наших багатовікових національно-релігійних традицій», − зазначає настоятель храму Святителя Василія Великого ПЦУ у Старій Вижівці Іван Зеленко.

Священник звертає увагу, що до освяченої води у цей день варто ставитися саме як до святині – шанобливо, з повагою і побожністю. Принісши її з храму додому, варто зберігати протягом усього року.

«У давнину у наших пращурів не було водопровідних кранів у хатах, тому на Богоявлення святу воду після освячення набирали з ополонки, щоб пити потім хрещенську святу воду цілий рік, а тому не бруднили її купаннями», − продовжує Іван Зеленко.

І наостанок, як каже священник: цepквa нe зaбopoняє пipнaти у зимoву вoду, цe пpaвo i вибip кoжнoгo. 

Гoлoвнe – нe пepeтвopювaти тaкe купaння нa якийcь мaгiчний pитуaл, пpивiд дo пияцтвa, гopдocтi чи ocуду ближньoгo.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024