Україна вводить бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком 60+

05 Січня 2022, 07:11
Бустерна вакцинація / Фото ілюстративне 523
Бустерна вакцинація / Фото ілюстративне

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися раніше.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у фейсбуці.

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років можна буде отримати незалежно від того, якою вакциною вони щепилися раніше.

«Отримати бустерну дозу люди віком 60+ можуть через 6 місяців з дати другого щеплення від COVID-19, оптимально в період від 6 до 9 місяців», – написав міністр.

Відповідний наказ Ляшко підписав за рекомендацією Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики.

Перевагу у бустерній вакцинації надаватимуть мРНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина до цього.

Наприклад, якщо перші два щеплення було зроблено вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech – бустерне щеплення краще робити вакциною Comirnaty/Pfizer.

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами, наголошує міністр.

Також у МОЗ змінили схеми використання різних вакцин проти COVID-19.

Тепер вакцину CoronaVac можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer).

Водночас після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca.

Мінімальний інтервал між дозами становить 28 днів.

Щодо вакцинації вагітних, то жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози перевагу слід надавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna.

Раніше бустерне щеплення в Україні могли отримати лише медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу.

Читайте також: В Україні пункти вакцинації відновлюють роботу після свят

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024