У Старовижівській громаді дослідили можливість участі громадян у процесах прийняття владних рішень

27 Грудня 2021, 10:57
У Шацькій та Стровижівській громадах дослідили можливість участі громадян у процесах прийняття владних рішень 748
У Шацькій та Стровижівській громадах дослідили можливість участі громадян у процесах прийняття владних рішень

Що є спільного у Шацької та Старовижівської територіальних громад? Історія, мальовнича природа, актуальні проблеми й бажання розвитку, а ще проєкт Волинського Інституту Права «Дії творять зміни»

Про це інформують у Волинському інституті права.

В рамках цієї ініціативи на початку грудня було презентовано результати дослідження стану регламентації та розвитку форм місцевої демократії у вже згаданих ТГ. Іншими словами, його автори проаналізували місцеві законодавчі документи, інформацію на офіційних сайтах місцевих рад для того, щоб оцінити участь мешканців Шацької та Старовижівської громад у процесах прийняття владних рішень.

«Все це ми зробили не для критики, а заради конкретних фахових рекомендацій, щоб потім разом з посадовцями і громадськими активістами напрацювати відповідні позитивні зміни», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Зокрема, у Шацькій ТГ експерти порекомендували знизити підписний поріг на підтримку електронних петицій; розробити та прийняти бюджетний регламент; внести зміни у регламент місцевої ради (передбачити можливості формування порядку денного із використанням місцевої ініціативи та участі жителів територіальної громади у відкритих колегіальних засіданнях); розглянути можливість запровадження практики онлайн-трансляції засідань місцевої ради; створити на сайті Шацької ТГ можливості подачі запитів та звернень у режимі онлайн.

«Наша громада прагне розвитку і я радий, що в рамках проєкту «Дії творять зміни»  фахові незалежні експерти допоможуть нам  у цьому. Найближчим часом буде створена робоча група за участі посадовців та представників Волинського Інституту Права, яка займеться втіленням рекомендацій дослідження на практиці», – зазначив голова Шацької громади Сергій Карпук.

Щодо Старовижівської ТГ то, на думку експертів, тут також потрібно розробити та прийняти бюджетний регламент; розглянути можливість запровадження практики онлайн-трансляції засідань місцевої ради; актуалізувати інформацію на сайті, а ще  запровадити бюджет участі, активізувати діяльність молодіжної ради  та розробити положення, які регулюватимуть використання інструментів громадської участі.

«Ми раді співпраці з Волинським Інститутом Права та звісно прислухаємося до запропонованих рекомендацій. Думаю, що це дослідження дасть поштовх і діям, і змінам», – вважає  начальник відділу організаційно-правового забезпечення Старовижівської селищної ради Андрій Марчук.

Довідково:

Дослідження напрацьоване в рамках проєкту Волинського Інституту Права «Дії творять зміни» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компонента «EU4USociety».

Матеріали заходу відображають позицію авторів і не обов’язково показують позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024