Головні події 9 листопада. Підсумковий випуск новин

09 Листопада 2021, 22:41
Підсумковий випуск новин 729
Підсумковий випуск новин

До вашої уваги – підсумковий випуск новин за 9 листопада. 

Про головні події Волині інформує 12 канал. 

Чи може вакцина заразити людину коронавірусом пояснили у МОЗ. Міністерство провело опитування серед користувачів соцмереж. Як з’ясувалося, чимало українців вважають, що вакцинація проти COVID-19 погіршує ситуацію із поширенням коронавірусної інфекції. Також поширеним виявився фейк, що вакциновані проти COVID-19 легше заражають інших людей, бо їм, мовляв, «ввели коронавірус» разом зі щепленням. У МОЗ запевняють: вакцина не може заразити людину, бо у її складі немає живого вірусу. Натомість вона стимулює вироблення імунітету. З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплюють кількома вакцинами: коронавак, файзер, астразенека та модерна. І хоч вони мають різний спосіб дії, проте жодна з них не може заразити людину коронавірусом, наголошують у Міністерстві.

Волинська область перебуватиме у «червоній зоні» епіднебезпеки щонайменше ще два тижні. В облдержадміністрації поінформували, що нині завантаженість ліжок з киснем в області становить 66,4%. Тоді як для помаранчевого рівня має бути не більше 65%. Тож Волинь зможе покинути червону зону не раніше, ніж через два тижні. Але лишень за умови зменшення декількох показників: завантаженості ліжок та кількості нових інфікованих. Разом із тим зауважимо, що у жовтні на Волині суттєво зросли темпи вакцинації населення. Так, загалом вже щеплені першою дозою 30% дорослих волинян, двома – до 20%.

Нова система обліку газу. З 1 травня наступного року споживачам доведеться платити не за кубометри, а за кіловати на годину. Вартість блакитного палива залежатиме не від спожитого обсягу, а від його якості. Таке рішення ухвалила Верховна Рада України. Як нововведення вплине на платіжки – покроково розповість Ольга Матвєєва.

Пожежа у «Новинці». У Володимирі-Волинському горіла приватна котельня. До місця виклику направили вогнеборців відразу трьох рятувальних частин області, а також працівників пожежної команди Устилуга. Загоряння виникло у приміщенні прибудови цегляної котельні. Майже за пів години пожежу вдалося ліквідувати. Що стало причиною надзвичайної ситуації – поки невідомо. Як інформують тутешні ЗМІ, горіла будівля виробничо-комерційної фірми «Новинка».

Відразу чотири автівки зіткнулися на трасі між Володимиром та Нововолинськом. У селі Суходоли не поділили дорогу «Мерседес», кросовер «Ауді», мінівен «Фіат добло» і легковик «Мерседес». Автівки отримали механічні пошкодження. Постраждалих, на щастя, немає. За словами працівників поліції, винуватцем ДТП став бус, який загальмував перед пішохідним переходом.

За невакцинованого працівника – штраф від 17 до 34 тисяч гривень. На Волині сформували дві групи для перевірки закладів. Нагадаємо, з 8 листопада Волинь – у червоній зоні. У ній заборонено відвідувати ресторани, спортзали, розважальні заклади, торгові центри, якщо 100% працівників та відвідувачів не мають щеплень, свіжих ПЛР-тестів або довідок про нещодавнє одужання від коронавірусу. Щоб перевірити, чи дотримуються в закладах цих правил, в області сформували дві групи за участю працівників ОДА, поліції, Держпродспоживслужби та медиків. За порушення вимог відповідальність несе керівник – штраф від 17 до 34 тисяч гривень за невакцинованого працівника.

Не ремонтували зроду віку. Жителі вулиці Фестивальної у Луцьку бідкаються, що дорога, яка веде до їхніх домівок, у жахливому стані. Як дощ чи сніг – додому дібратися ще важче. Крім того, кажуть, сюди не може доїхати навіть «швидка». Побували на вулиці Фестивальній і журналісти 12 каналу. 

У зв’язку із тим, що Луцьк потрапив до «червоної» зони епіднебезпеки, міські ринки працюватимуть із додатковими обмеженнями. У міськраді повідомили, що продовольчі ринки працюватимуть, як і працювали (з дотриманням карантинних вимог). Натомість речові ринки мають додаткові обмеження, зокрема: підприємці та продавці повинні бути 100% вакциновані або мати ПЛР-тест, який дійсний 72 години. А споживачі повинні бути вакциновані або з дійсним ковідним ПЛР-тестом.

У День української писемності та мови, який відзначають 9 листопада, мільйони українців об’єднує радіодиктант. Чому цьогоріч лучани не надто вдоволені читцем тексту і чому більшість учасників флешмобу пропустили і навіть не дописали деякі речення – розкаже Анастасія Качина.

Одяг, продукти і необхідні побутові речі завезли волонтери у далекі села Волині. Продавчиня з луцького ринку вже не перший рік допомагає жителям сільської місцевості. Самотнім, з інвалідністю і малозабезпеченим. 

На волинському кордоні у вантажному потязі виявили контрабанду. Приховані від контролю цигарки різних торговельних марок військовослужбовці виявили в пункті пропуску «Володимир-Волинський». Чоловіки планували незаконно переправити тютюнові вироби до Польщі вантажним потягом, і навіть не намагалися ретельно приховати контрабандний товар. Сподіваючись, вочевидь, що темрява зіграє їм «на руку», завантажили загорнуті в чорний поліетилен пакунки з куривом у порожній критий вагон. Всього прикордонники дістали вісім пакетів, у яких було чотири тисячі пачок цигарок. Тютюнові вироби вилучили працівники митниці.

Поповнення для Стиру. Вже четвертий рік поспіль група рибалок-любителів випускають у річку мальок. Адже нині, кажуть, розвелося чимало браконьєрів, та й через екологічні фактори риби значно меншає. Тож волиняни взялися самотужки збільшувати популяцію. Які види риби привезли цьогоріч та скільки мальку вдалося закупити – дізнавалася Ангеліна Гущина.

Поблизу Луцька – оновлений «Hollywood». У селі Гірка Полонка відновили знак, який раніше був туристичною родзинкою області. Нагадаємо, знак, який є маленькою копією американського, тутешні встановили ще у 2013-му році. Втім, через декілька років сім літер напису зіпсувалися і попадали. Протягом чотирьох років жителі Гірки Полонки збирали гроші на реставрацію туристичного об’єкта. Днями встановили оновлений знак «Hollywood». Його, до слова, планують навіть підсвітити.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром