Свербіж спини під лопаткою: консультує неврологиня зі Старовижівщини

30 Серпня 2021, 10:18
Ольга Маркусь 1165
Ольга Маркусь

Лікарка зі Старої Вижівки Ольга Маркусь розповіла, чому може виникнути свербіж під лопаткою.

Про це неврологиня написала на своїй сторінці у фейсбуці.

Вона повідомила, що багато кому знайомі відчуття свербежу під лопаткою, коли бажання почухати спину є єдиним, про що можна думати в той момент. Навіть пристосування для цього винайшли – чесалку для спини.

Читайте також: Неврологиня зі Старої Вижівки вакцинувалася від COVID-19. 

Лікарка зазначила, що це парестетична ноталгія – вид локалізованого нейропатичного свербежу, який вражає ділянку від середини до верхньої частини спини, зазвичай з лівого боку під лопаткою. Може бути більш поширеним і зачіпати плечі та верхню частину грудей.

Свербіж іноді супроводжується болем, парестезіями (відчуття поколювання), онімінням або підвищеною чутливістю.

Частіше спостерігається у жінок середнього віку.

Парестетична ноталгія, як правило, є хронічним станом з періодичними ремісіями та загостреннями. Постійне розчухування може призвести до того, що на ураженій ділянці з’являться плями темнішого кольору шкіри (гіперпігментація).

Причина виникнення до кінця незрозуміла. Є декілька теорій, згідно з однією − це результат пошкодження шкірних гілок задніх відділів спинномозкових нервів (внаслідок дегенеративних змін хребта, проблем з міжхребцевими дисками, спазму параспінальних м'язів). Припускають, що задні нервові корінці у цьому місці унікальні тим, що вони є більш схильні до травм, ніж в інших ділянках спини.

Важливою є лікувальна фізкультура, спрямована на зміцнення м’язів спини, розтягування грудних м’язів, та остеопатичне лікування.

Читайте також: Неврологиня зі Старої Вижівки розповіла, чому не варто зловживати знеболювальними. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром