За зловживання статусом безробітного доведеться відповідати: консультують у старовижівській службі зайнятості

16 Квітня 2021, 10:00
Фото ілюстративне 1579
Фото ілюстративне

Непоодинокими є випадки, коли особа реєструється в службі зайнятості як безробітна, проте паралельно отримує дохід.

Можливі порушення можуть бути виявлені як при реєстрації безробітного, так і протягом всього періоду перебування на обліку. Про це повідомили на сторінці Старовижівської районної філії Волинського обласного центру зайнятості.

Безробітні зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Зареєстрований безробітний повинен повідомляти про:

  • працевлаштування;
  • укладання цивільної угоди про виконання роботи / надання послуг;
  • започаткування власної справи;
  • отримання соціальних виплат.

Відповідальність за достовірність поданих до служби зайнятості даних і документів покладається на безробітного.

Якщо встановлюється, що зареєстрований безробітний отримує дохід, його статус негайно припиняється. У такому разі порушник має повернути до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття всі кошти, що були йому неправомірно виплачені .

У разі неповернення коштів у встановлений строк стягнення здійснюється у судовому порядку відповідно до чинного законодавства. Але тоді борг може значно зрости. Це пов’язано зі сплатою безробітним судового збору 1,5% ціни позову, але не менше одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.

За певних обставин отримувачі незаконної допомоги по безробіттю можуть понести кримінальну відповідальність. Такі обманні дії кваліфікуються за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Читайте також: Старовижівських роботодавців інформували про переваги легальної зайнятості. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024