Причини появи болю в попереку: консультує лікарка зі Старої Вижівки

24 Лютого 2021, 11:40
Ольга Маркусь 2168
Ольга Маркусь

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, чому виникає біль у попереку.

Понад 80 % людей мають принаймні один епізод болю в попереку протягом усього життя. Про це неврологиня написала на своїй сторінці у фейсбук.

Фактори, які збільшують ризик розвитку болю в попереку:

  • куріння;
  •  ожиріння;
  • літній вік;
  • фізично напружена або сидяча робота;
  • стрес, пов’язаний з роботою;
  •  проблеми з психічним здоров’ям, такі як тривога чи депресія.

Розрізняють:

  • гострий біль − триває чотири тижні або менше;
  • підгострий − від 4 до 12 тижнів;
  • хронічний − більше 12 тижнів.

Понад 80 % − це «неспецифічні» болі, які є навантаженням в одному або декількох м`язах попереку, як правило, внаслідок розтягнення м’язів через різкі рухи або погану механіку тіла під час підняття важких предметів.

Викликати біль можуть протрузії та екструзії міжхребцевих дисків. Міжхребцеві диски діють як амортизаційні подушки між хребцями. М’який матеріал, що знаходиться всередині диска, може випирати або розриватися (в народі кажуть «випав диск»). Це може призвести до здавлення нервового корінця.

Читайте також: Неврологиня зі Старої Вижівки розповіла про симптоми та лікування птозу.

При подразненні чи стисканні корінця ви будете відчувати біль (часто пекучий) в кінцівках, можуть бути розлади чутливості (відчуття оніміння, повзання мурашок) та рухові розлади (слабкість в кінцівці тощо). Проте ви можете мати протрузії/екструзії дисків, але біль буде відсутній. Тому при виникненні болю в попереку не варто одразу бігти робити магнітно-резонансну томографію.

Поперековий стеноз хребтового каналу − це коли хребцевий канал (простір всередині хребців) звужується. Найчастіше є результатом здавлення нервових корінців або спинного мозку кістковими шпорами або м’якими тканинами, такими як дегенеративні диски. Часті симптоми: оніміння в гомілках, стопах та слабкість, які посилюються при ходьбі (нейрогенна кульгавість).

Інші стани, які викликають біль у попереку бувають рідко: пухлини, інфекції, біль від таких станів, як ревматоїдний артрит, хвороба Бехтерева, та біль, що походить з іншої частини тіла і представлений в попереку (наприклад, камені в нирках або виразковий коліт).

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024