Старовижівська кулінарія: письменниця зі Старої Вижівки поділилася рецептом приготування запашних пампухів

22 Січня 2021, 14:00
2134

Письменниця зі Старої Вижівки Ореста Осійчук розповіла Район.Стара Вижівка, як приготувати смачні пампухи.

Насамперед вона поділилася історією, як з донькою та племінником смажила пампухи напередодні Водохресного Святвечора.

«От круте це дистанційне навчання: в перервах між уроками можна насмажити славнозвісних пампухів з ружею. Наслухавшись усіляких страхітливих історій про невдалі пампухові досвіди, спочатку ми трохи хвилювалися. Але в процесі зрозуміли, що не такі ті пампухи складні, як про них балакають. І ми насмажили з Вовчиком (племінником − ред.) таких файнезних, ароматних, рум’яних красунчиків, що дідусь з бабусею аж з роботи прибігли. Мусили сховати увесь скарб до комори, щоб лишилося поласувати і на Святвечір», − розказала Ореста Осійчук.

«У проміжках між он-лайн уроками замішували, ліпили і смажили пампухи. Діти після канікул хвилювалися перед навчанням, тому я вирішила відволікти їх таким дивним способом. Вовчик смажив пампухи і поглядав на годинник, щоб не пропустити урок», − додала письменниця.


Отже, для приготування нам потрібні такі інгредієнти:

(на 35-40 штук діаметром сім сантиметрів):

картопля сира − 300 грам

вода − 0,5 літра

сіль − щіпка

дріжджі − 50 грам

цукор − 100 грам

ванільний цукор − 1 пачка

олія нерафінована − 30 мілілітрів

горілка − 1 столова ложка

борошно − 600 грам

куркума − 0,5 чайної ложки

олія для смаження − 1 літр

варення для начинки − 400 грам.

Спосіб приготування:

Очищену картоплю залити холодною водою, додати трохи солі і відварити до готовності. Зробити картопляне пюре. Долити води стільки, щоб утворилася консистенція, як у супу-пюре. Додати цукор та ванільний цукор, а також нерафіновану олію.

До дріжджів насипати одну столову ложку цукру, розтерти, залишити на 20 хвилин, щоб відбулася реакція. Ледь теплу картопляну суміш перелити у велику миску. Додати ложку горілки, щоб пампухи довше не черствіли. Потім − дріжджову масу та дві третіх борошна, яке досипати поетапно. Додати куркуму. Вимісити тісто близько 15 хвилин. Змастити його олією. Тісто вкрити харчовою плівкою і залишити на одну годину.

Розсипати на поверхню борошно і розкачати тісто товщиною приблизно два сантиметри. Вирізати основи для пампушок. Залишити підходити ще на 20 хвилин.

У глибоку посудину налити олію на три сантиметри. Пампушки смажити на помірному вогні.

Викласти їх на паперовий рушник, щоб зібрати зайвий жир. У кондитерський мішечок набрати варення. З допомогою спеціальної насадки зробити отвір і начинити пампушки. Посипати цукровою пудрою.

Смачного!

Коментар
23/03/2025 Неділя
23.03.2025
22.03.2025