Старовижівська кулінарія: письменниця зі Старої Вижівки поділилася рецептом приготування запашних пампухів

Письменниця зі Старої Вижівки Ореста Осійчук розповіла Район.Стара Вижівка, як приготувати смачні пампухи.
Насамперед вона поділилася історією, як з донькою та племінником смажила пампухи напередодні Водохресного Святвечора.
«От круте це дистанційне навчання: в перервах між уроками можна насмажити славнозвісних пампухів з ружею. Наслухавшись усіляких страхітливих історій про невдалі пампухові досвіди, спочатку ми трохи хвилювалися. Але в процесі зрозуміли, що не такі ті пампухи складні, як про них балакають. І ми насмажили з Вовчиком (племінником − ред.) таких файнезних, ароматних, рум’яних красунчиків, що дідусь з бабусею аж з роботи прибігли. Мусили сховати увесь скарб до комори, щоб лишилося поласувати і на Святвечір», − розказала Ореста Осійчук.
«У проміжках між он-лайн уроками замішували, ліпили і смажили пампухи. Діти після канікул хвилювалися перед навчанням, тому я вирішила відволікти їх таким дивним способом. Вовчик смажив пампухи і поглядав на годинник, щоб не пропустити урок», − додала письменниця.
Отже, для приготування нам потрібні такі інгредієнти:
(на 35-40 штук діаметром сім сантиметрів):
картопля сира − 300 грам
вода − 0,5 літра
сіль − щіпка
дріжджі − 50 грам
цукор − 100 грам
ванільний цукор − 1 пачка
олія нерафінована − 30 мілілітрів
горілка − 1 столова ложка
борошно − 600 грам
куркума − 0,5 чайної ложки
олія для смаження − 1 літр
варення для начинки − 400 грам.
Спосіб приготування:
Очищену картоплю залити холодною водою, додати трохи солі і відварити до готовності. Зробити картопляне пюре. Долити води стільки, щоб утворилася консистенція, як у супу-пюре. Додати цукор та ванільний цукор, а також нерафіновану олію.
До дріжджів насипати одну столову ложку цукру, розтерти, залишити на 20 хвилин, щоб відбулася реакція. Ледь теплу картопляну суміш перелити у велику миску. Додати ложку горілки, щоб пампухи довше не черствіли. Потім − дріжджову масу та дві третіх борошна, яке досипати поетапно. Додати куркуму. Вимісити тісто близько 15 хвилин. Змастити його олією. Тісто вкрити харчовою плівкою і залишити на одну годину.
Розсипати на поверхню борошно і розкачати тісто товщиною приблизно два сантиметри. Вирізати основи для пампушок. Залишити підходити ще на 20 хвилин.
У глибоку посудину налити олію на три сантиметри. Пампушки смажити на помірному вогні.
Викласти їх на паперовий рушник, щоб зібрати зайвий жир. У кондитерський мішечок набрати варення. З допомогою спеціальної насадки зробити отвір і начинити пампушки. Посипати цукровою пудрою.
Смачного!