Старовижівська селищна рада підписала меморандум із «Фондом енергоефективності»

31 Грудня 2020, 11:00
Василь Камінський 1018
Василь Камінський

В онлайн режимі відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Старовижівською селищною радою та державною установою «Фонд енергоефективності».

Окрім селищного голови Василя Камінського, підписантами відповідних Меморандумів стали очільники Дубівської та Зимненської територіальних громад. Про це інформують на сайті Старовижівської селищної ради.

Метою Меморандуму є налагодження тісної співпраці щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі (об'єднаннях співвласників багатоквартирних будинків), з урахуванням національного плану щодо енергетичної ефективності, зменшення викидів двоокису вуглецю з метою виконання Паризької угоди, впровадження acquis communautaire Європейського Союзу та Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, забезпечення дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері енергоефективності.




 

Варто відзначити, що на території Старовижівської селищної ради є близько 50 багатоквартирних будинків. У десяти будинках створені об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

«Як показує досвід, ОСББ – це найефективніший метод господарювання у багатоквартирному будинку. Створюючи ОСББ, мешканці стають справжніми власниками своїх помешкань, за ними краще доглядають, дбайливіше та відповідальніше ставляться до зробленого. Розуміючи це, держава та органи місцевого самоврядування, підтримують таку форму утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією. Зокрема, державною установою «Фонд енергоефективності» розроблено та реалізується Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», – підкреслюють у селищній раді.

В липні цього року дирекція фонду схвалила заявку ОСББ «МАГНОЛІЯ ПЛЮС», що знаходиться у селищі Стара Вижівка на вулиці Вишнева, 1. Згідно рішення фонду це ОСББ бере участь у Програмі в числі перших 500 Заявок на участь. А це означає, що для ОСББ «МАГНОЛІЯ ПЛЮС» розмір Гранту становить:

  • для витрат на підготовку та реалізацію Проектів – 70% таких витрат;
  • для прийнятих витрат на будівельні роботи – 70% таких витрат;
  • власний внесок ОСББ для будівельних робіт має становити не менше 20%.

У селищній раді додають, що двохповерховий будинок на вулиці Вишневій, 1 – перший багатоповерховий будинок у нашому селищі, побудований ще у 1957 році і перебуває в аварійному стані. Завдяки активній позиції членів ОСББ, і зокрема, його керівника Наталії Денисюк, мешканці будинку зможуть перекрити дах, утеплити фасад, замінити вікна та двері фактично за 30 відсотків вартості – інші 70 % відшкодовує держава.    

Проте, потребу у застосуванні енергоощадливих технологій відчувають і мешканці інших багатоповерхівок, в яких створені ОСББ, а також ті, в яких їх ще немає.

«Сьогодні ми зробили перший крок у напрямку тісної співпраці з державною установою «Фонд енергоефективності», яка дасть змогу реалізувати безліч проєктів у сфері модернізації багатоповерхівок із застосуванням енергоощадливих технологій, що дозволить їх мешканцям заощаджувати кошти та покращить їх добробут, а також змінить естетичний вигляд самих будинків», – зазначив на заході селищний голова Василь Камінський.

Апарат селищної ради спільно з фахівцями Волинського Інституту Права напрацьовує проєкт програми підтримки ОСББ, яка в недалекому майбутньому дасть змогу залучити додаткові фінансові ресурси для реалізації проєктів реконструкції будинків в яких створені ОСББ, із застосуванням енергоощадливих технологій.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024