У Старій Вижівці налагоджують роздільний збір пластику

21 Грудня 2020, 18:11
Контейнер для сміття 2958
Контейнер для сміття

Наприкінці літа для цього виготовили 25 спеціальних металевих контейнерів для сміття.

Гроші для них виділила селищна рада, а роботи виконали працівники житлово-комунального господарства.

«Ми встановили їх біля найбільших багатоквартирних будинків у Старій Вижівці. Крім того, завезли контейнери і на подвір’я шкіл громади. У навчальних закладах навряд чи буде багато пластикових пляшок, але нехай наші діти змалку привчаються до порядку та чистоти, роблять свій внесок в охорону навколишнього середовища. Колись учні збирали металолом та макулатуру. Класи змагались між собою, заробляли собі певні кошти на якісь елементарні потреби. Впевнений, що нам варто було б відновити цю практику», – розповідає начальник ВУЖКГ Степан Поляк.

На пластику мало що заробиш, та комунальники і не планують цього. Користь від роздільного збору пластику і так очевидна. І не лише для комунального господарства, а й загалом для селищної громади. Якщо б наші громадяни навчилися відокремлювати пет-пляшки і здавати їх на переробку, то не просто значно менше заповнювалось сміттєзвалище у Муховій хвоїні у Старій Вижівці, а й чистішими ставали б вулиці та навколишні ліси, адже серед нас знаходяться такі, які після споживання напоїв можуть викинути тару де завгодно.

Приймати її готовий підприємець із Старої Вижівки Володимир Миселюк. На території колишнього інкубатора по вулиці Коцюбинського він відкрив власну шиномонтажну станцію. Водночас, маючи вільні приміщення, років з півтора тому зайнявся також макулатурою та склотарою.

 


 

«З паперову приймаю майже все, окрім лотків з-під яєць: картон, глянцеві журнали, плакати, старі газети, книги. На сьогодні вартість одного кілограма макулатури становить 1 гривня 20 копійок. Скляних пляшок об'ємом 0,5 літра – 40 копійок за штуку. Склобій коштує по 40 копійок за кілограм. Для їх переробки у нову продукцію необхідне дороговартісне обладнання. Тому я цим не займаюсь. Коли назбирується стільки відходів, щоб повністю завантажити автомобіль, приїжджають і забирають їх знайомі з Ковеля, які своєю чергою теж відправляють макулатуру та скло далі. Якоїсь особливої вигоди від такого бізнесу не маю. Бували навіть випадки, коли домовлявся про одну ціну, а поки наприймав достатньо пляшок та картону, вона падала ледь не удвічі», – каже Володимир Миселюк.

За словами Володимира, головним стимулом до того, що цим займається, для нього виступає бажання бачити наше селище і природу навколо нього чистішими.

«Доводилось спостерігати, що залишається після вихідних у парковій зоні в дев'ятому лісі. Це жах! Практично ніхто не задумується про те, що буде завтра, якими будуть наслідки подібних дій для екології. Як звичайний житель нашого селища вітаю будь-які ініціативи для її покращення. Імпонує, наприклад, що мій кум Микола Федчук вже давно практикує у під'їзді свого багатоквартирного будинку роздільний збір сміття», – продовжує далі чоловік.

Як зазначає підприємець, займатися прийманням пет-пляшок найменш рентабельно, бо, на відміну від макулатури, не має можливості їх пресувати. Вони легкі, але об'ємні. Тому ковельські колеги забирали у нього пластик у тих випадках, коли в автомобілі залишалося місце. Приїжджати суто за ним зможуть, якщо будуть більші обсяги.

«Кілограм пластику коштує 2 гривні 50 копійок. Для цього приблизно треба назбирати мішок традиційного розміру для картоплі. Навряд чи серед старовижівчан знайдеться багато охочих самостійно його до мене возити. Якщо мені їздити і фасувати пляшки по сітках чи мішках, то можу і день потратити, й навіть на бензин не заробити. Оптимальний варіант, який розглядаю, забирати пляшки одразу з контейнером, висипати їх, а потім вертати контейнер назад. Із сільських шкіл привозити пластик при нагоді, думаю, зможуть самі вчителі. Зрозуміло, що людей треба зацікавити сотрувати сміття. Але мені здається, що навіть якщо за виручені кошти вдасться якийсь саджанець дерева купити, банку фарби чи навіть просто лампочку у під'їзд, то й це вже буде плюсом», – міркує Володимир Миселюк.

Номер телефону Володимира Миселюка – 067-779-26-43. Поки ще він роздумує, як краще організувати приймання пластику. Як цей процес до автоматизму налагоджений у розвинених європейських країнах, бачили вже багато наших земляків. Там порожню пляшку можна здати одразу ж біля магазину і отримати за це непогані гроші. Можливо, ми доживемо до того часу, що подібне колись буде й у нас. Головне – з чогось почати.

Юрій КОВАЛЬ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39