Мінохорони здоров'я розробило план впровадження вакцини проти COVID-19

18 Грудня 2020, 10:00
646

Міністерство охорони здоров'я України розробило Національний план впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації.

Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов 17 грудня.

«Ми маємо затвердити такий документ, щоб прибрати будь-які маніпуляції стосовно того, що Україна нібито не готова до вакцинації. Ми прорахували кожен крок у наших подальших діях, аби всі громадяни мали доступ до вакцини, а вакцинація проходила згідно з планом, який ми розробили», – зазначив Максим Степанов.

За підрахунками МОЗ, в Україні першочергової вакцинації потребують приблизно 21 мільйон громадян, які відносяться до груп ризику. Передусім щеплення будуть проводитися медичним працівникам, військовослужбовцям ЗСУ, які беруть участь в ООС, працівникам соціальної сфери, особам, які перебувають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо) та персоналу відповідних закладів.

Міністр уточнив, що вакцинацію будуть проводити на базі існуючих кабінетів щеплень. Станом на грудень 2020 року в Україні їх нараховується 11 346. Крім цього, передбачається створення мобільних бригад для проведення щеплень. За умови забезпечення всіма необхідними засобами для здійснення вакцинації вони будуть здійснювати приблизно 190 тисяч щеплень на тиждень.

Також щеплення будуть проводитися через мережу сімейних лікарів. Станом на 15 грудня 2020 року до надання медичної допомоги в усіх регіонах України залучили 23 795 лікарів первинної медичної допомоги.

Стосовно спроможності холодового ланцюга для зберігання вакцин із вимогами зберігання від -60°C до -80°C Максим Степанов повідомив, що, окрім державних підприємств, будуть залучені приватні компанії.

«Різні вакцини мають різний холодовий ланцюг зберігання, тому ми опрацьовуємо всі етапи логістики, в який спосіб вони будуть доставлятися. Мета, щоб жодна доза вакцини не була втрачена», – підкреслив очільник МОЗ.

Що стосується фінансування вакцинації, то Максим Степанов зазначив, що, за розрахунками МОЗ, для цього необхідно 15,1 мільярда гривень. Але наразі у бюджеті 2021 року закладено лише 2,6 мільярда гривень. Тому МОЗ в екстреному порядку шукає шляхи отримання коштів на придбання вакцин проти коронавірусної хвороби. Очікується, що акумулюють до 2,3 мільярда гривень.

Міністр охорони здоров'я також додав, що план вакцинації може змінюватись або доповнюватись у процесі його реалізації.

Читайте також: Спростували фейк, що вакцинація спричиняє безпліддя у жінок

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024