У «Волиньгаз Збуті» пояснили, як формується ціна на газ

30 Жовтня 2020, 12:10
1000

У 2020 році на українському газовому ринку відбулися важливі зміни. З 1 серпня закінчився період дії спеціальних обов'язків (ПСО) щодо постачання природного газу населенню за регульованими цінами.

Тепер вартість блакитного палива є  ринковою та напряму  залежить від цін на європейських біржах (NCG, TTF) – інформує пресслужба ТОВ «Волиньгаз Збут».

 

Вартість газу змінюється щомісяця

Ціна газу у платіжках українців не є сталою, а змінюється щомісяця. Як правило, вона залежать від попиту на ресурс. З настанням опалювального сезону збільшується споживання природного газу, відповідно зростає його вартість. Весною ціна зазвичай знижується.

«Після падіння цін до історичного мінімуму навесні цього року, з серпня на газових хабах в Європі відбувається здорожчання природного газу. Зокрема, з 25 вересня по 25 жовтня котирування (ціни) на європейському хабі TTF зросли на 32,8%. Враховуючи, що в основі розрахунку українських цін лежать імпортні паритети, вартість блакитного палива в Україні також зростає», – коментує директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук.

 

З чого складається ціна на газ?

Вартість закупівлі ресурсу – це найбільш значуща складова вартості газу.

Є три варіанти де український постачальник може купувати газ:

 

  • У видобувних компаній України. 70% українського видобутку забезпечує державна компанія «Укргазвидобування». Проте для більшості незалежних постачальників створюються штучні обмеження вільно купувати природний газ з ресурсу державних видобувних компаній.
  • На біржі в Україні. Однак ціна продажу газу на Українській енергетичній біржі з травня цього року стабільно на 20–30% перевищує ціну продажу газу споживачам.
  • В Європі. Ціни на газ на європейських хабах знаходяться у відкритому доступі. Для того, щоб довести імпортний ресурс до українського споживача потрібно сплатити тариф на прокачування до кордону України (164 грн за тисячу кубометрів) і плату за вхід в українську ГТС (176 грн за тисячу кубометрів).

Щоб дізнатися, якою ж буде остаточна ціна газу для споживача, до вартості закупівлі ресурсу ще потрібно додати:

 

  • Тариф на транспортування газу магістральними газопроводами – 164 грн за кожну тисячу кубометрів.
  • Тариф на закачування газу у сховище, його зберігання, відбір газу зі сховища – понад 37 грн за тисячу кубометрів.
  • Торгову націнку постачальника. Це ті кошти, що йдуть на підтримку роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн сервісів, друк та доставку квитанцій тощо.

Зауважимо, що окремо споживачі оплачують послугу з розподілу газу – сума в цій платіжці залежить виключно від тарифу облгазу, що його встановив державний регулятор ринку (НКРЕКП), і жодним чином не пов’язана з ціною газу.

Читайте також: Штучно занижені ціни та маніпуляції: що потрібно знати волинянам про новий ринок газу

 

«Волиньгаз Збут» завжди йде назустріч клієнтам

«Перед тим як потрапити до українських осель, газ проходить досить непростий і затратний шлях. Це, звісно, впливає на його остаточну вартість. Щоб коливання ціни на блакитне паливо було не таким відчутним для наших клієнтів, у серпні – вересні ми проводили акцію «Твоя енергонезалежність». Як результат, тисяча волинських домоволодінь придбали газ на опалювальний період за акційними цінами – 4,49 грн – 5,49 грн.

Також ми йдемо назустріч споживачам, які мають заборгованість за газ. Щоб уникнути відключення, волиняни можуть укласти договір реструктуризації та оплатити борг частинами. З початку року цією можливістю скористалися 352 волинян», – резюмує директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук.

Нагадаємо, що «Волиньгаз Збут» постачає природний газ для фізичних та юридичних осіб, релігійних і бюджетних організацій з 2015 року. За цей період компанія зарекомендувала себе як надійний та зручний постачальник блакитного палива.

Читайте також: 

Коментарі
01 Листопада 2020, 02:02
Тільки ціна у Волиньгаз збут на 2 грн дорожче ніж в Нафтогаз і на 0.58 грн дорожче ніж в Волиньелектрозбут. Варто переходити на Нафтогаз
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024