Печена капуста по-смідинськи: господиня поділилися секретами приготування

29 Вересня 2020, 10:10
Марія Поляк 3937
Марія Поляк

У Смідині капусту готують за особливим рецептом.

Відео опублікували на фейсбук-сторінці Центр культури, дозвілля, спорту та туризму села Смідин.

«Який же Смідинський празник без головної родзинки свята – печеної капусти. Всі ми звикли бачити уже готову, запашну страву на тарілці, але мало хто знає справжній, старовинний рецепт її приготування, особливо гості свята», – зазначають у дописі.

«Марія Потапівна Поляк подарувала нам можливість поринути у, так би мовити, магічний процес випікання капусти. Шкода, що камера не передає аромат, який панував у приміщенні. Господиня, протягом усього свого життя, дотримується таких традицій випікання капусти. Ці теплі та «похримані» часом та роботою руки, приготували безліч таких страв як для себе, так і для своїх сусідів», – йдеться в описі відео.

Чому в печі?

Окрім відчуття духовності та причетності до рідної культури, випікання капусти в печі має певні особливості.

Розтоплюється піч, потім на черен (дерев’яне, перегоріле вугілля) кидається капуста, закривається піч та заліплюються дверцята піском та глієм. Зазвичай цей процес робиться на ніч. Вранці капусту виймають з печі та насолоджуються ароматом.

Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності.

Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні. Збагачені кращими зразками народної творчості – обрядовими піснями, віршами, легендами, – вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.

Читайте також: Русалки, жаби і відібране молоко – унікальні розповіді старожилок зі Смідина

Танці та вогнище: у Смідині відзначили купальське свято

 

 
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024