Серед старовижівських туристів – кандидати в майстри спорту та чемпіони України

27 Вересня 2020, 08:39
3015

Всесвітній день туризму – це свято усіх тих, хто любить подорожі, заради яскравих вражень організовує цікаві мандрівки, прагне відкривати для себе нові куточки природи, долає далекі відстані і підкорює вершини, живе у гармонії із довкіллям. 

27 вересня професійне свято насамперед відзначають ті, хто працює у цій сфері, хто не просто сам часто вирушає у походи, а й веде за собою інших.

На Старовижівщині це, звичайно ж, працівники тепер уже колишньої станції юних туристів, більшість з яких нині трудяться у структурі комунального закладу позашкільної освіти «Старовижівський центр дитячої та юнацької творчості».

Читайте також: Вчитель фізкультури та ветеран спорту: історія Сан Санича зі Старовижівщини

За останні роки сторінки місцевої газети «Сільські новини» не переставали рясніти повідомленнями про їхні здобутки, нові мандрівки, успішні виступи на різних чемпіонатах. Ще тільки виходила публікація про ту чи іншу їх вдалу поїздку, як вони вже поверталися з нагородами з іншої.

І абсолютно справедливо та заслужено треба визнати, що таких результатів, яких добилися наші туристи, ніколи не мали ніякі ні школи, ні позашкільні заклади району за всю його історію.

Як підтвердження цього, варто лише сказати, що вихованці Старовижівської СЮТур впродовж тривалого періоду не просто входять до складу збірної області зі спортивного орієнтування, а на багатьох чемпіонатах формували її основу і завоювали вже не одну нагороду всеукраїнського рівня.

1

«Запорукою нашого успіху стало те, що нам вдалось сформувати високопрофесійний колектив однодумців, які самі є ентузіастами туризму і вміють передати свої захоплення дітям. Крок за кроком ми просувались вперед, набували досвіду, зміцнювали матеріально-технічну базу.

Так, у 2009-му працівники закладу обладнали зал для занять туризмом у підвальному приміщенні НВК, де колись був тир. Це дало нам можливість вдосконалювати техніку пішохідного туризму взимку. У тому ж році команда нашого району, до якої увійшли учні із Дубечного, Мизового, Серехович, Буциня та Старої Вижівки, посіла ІІІ загальнокомандне місце на обласному туристському зльоті.

Ми відновили роботу з присвоєння учням спортивних розрядів, що стало для них додатковим стимулом для розвитку. Тоді ж було відкрито 4 сільські філії, де почали займатись 60 дітей», – каже заступник директора Старовижівського центру дитячої та юнацької творчості з навчально-виховної роботи Тетяна Оксенчук, котра очолила СЮТур у 2008 році. 

У 2010 році працівники СЮТур організували перший районний туристський зліт серед педагогічних працівників на озері Пісочне, в якому взяли участь 22 команди.

Відтоді почали постійно проводити відкриті змагання з техніки пішохідного туризму в закритих приміщеннях для учнів та педагогів, на які запрошували команди з інших районів. У перших змаганнях взяли участь понад 35 команд, з яких 12 – з інших куточків області. У тому ж році туризм і орієнтування введені в загальний залік спартакіади школярів району.



У 2012-му в Старовижівській СЮТур створили другу в області маршрутно-кваліфікаційна комісія, яка розглядає маршрути туристських походів і дає дозвіл на їх проведення. 

Наступного року на районному туристському зльоті запровадили змагання з водного та велосипедного туризму. Суттєво пожвавилась робота щодо оновлення картографічного матеріалу. За сприяння Волинського ЦТСЕ було створено 5 нових карт лісових масивів, де проводились змагання обласного рівня.


Невдовзі для занять пішохідним туризмом облаштували спортзали у Смідині, Поліському та Мизовому. Це дозволило двічі – у 2015 і 2016 роках – провести у школі останнього із цих названих сіл чемпіонат Волині.

«Наші вихованці стали постійними призерами обласних краєзнавчих конкурсів та експедицій, змагань зі спортивного орієнтування, пішохідного і велотуризму, міцно закріпились на лідерських позиціях.

Цілком закономірно, що їх почали запрошувати у склад збірної Волині з різних видів туризму, навіть лижного. Так, на чемпіонаті України зі спортивного орієнтування серед позашкільних закладів у 2017 році виступало 6 старовижівчан, 2018-му – 7 і у 2019-му – 3. У командному заліку вони тоді здобули призові місця.

Проте найбільшим нашим досягненням можна назвати виступ у 2017 році на Чемпіонаті України з велосипедного туризму у м. Світловодську Кіровоградської області. Збірна області була повністю сформована із вихованців Старовижівської СЮТур. Вперше не лише для себе, а й для Волині у цьому виді спорту ми стали чемпіонами нашої держави», – продовжує Тетяна Оксенчук.

За останні роки старовижівські туристи здійснили близько десятка самостійних походів різної категорії складності у Карпати. Варто наголосити, що не екскурсій на автобусі мальовничими містами і селищами, як дехто думає, а саме походів, які тривали по кілька днів. За словами Тетяни Оксенчук, вони здійснювались за власні кошти тренерів та батьків дітей. Як правило, у дорогу туристичні групи вирушали поїздами, добирались до місць призначення, а тоді пішки долали визначений маршрут. Ночували в польових умовах у наметах. В одному із таких походів за сім днів старовижівчани пройшли 140 кілометрів. Крім того, впродовж кількох років щозими керівники гуртків для вдосконалення своїх вмінь у лижному спорті здійснювали поїздки у Буковель.

Виступаючи на різних змаганнях обласного, всеукраїнського і навіть міжнародного статусу, старовижівчани не просто завойовували високі нагороди, а й суттєво підвищували свій спортивний рівень.

Так, виконали відповідні нормативи і стали кандидатами в майстри спорту тренери Оксана Яскульська та Павло Павлюк. Згодом їх досягнення повторили діти. Зокрема, кандидатом в майстри спорту зі спортивного орієнтування став також вихованець СЮТур Валерій Димарчук, зі спортивного туризму – ще один старовижівчанин Назар Оксенчук, Сергій Бобела і Сергій Веліч із Мизового, Наталія Мазурик і Юрій Маркевич із Поліського.    

«Впродовж цих останніх років у нашому колективі працювали Павло Павлюк, Оксана Яскульська, Віра Мельник, Михайло Ященко, Олег Панасюк, Віталій Яговець, Ольга Вегерич, Андрій Прохорчук, Артем Курочка, Іван Захарчук, Олександр Тарасюк, Андрій Качинський.

Хочеться щиро подякувати їм за працю та привітати із професійним святом. На жаль, уже немає із нами ще одного нашого колеги Віктора Микитюка із Теклі, життя котрого обірвалось несподівано і передчасно. Саме ці люди і творили успіхи Станції юних туристів», – каже Тетяна Степанівна. 

Нині туризм став одним напрямків у КЗПО «Старовижівський центр дитячої і юнацької творчості». З початку нового навчального року тут працює 8 відповідних гуртків.

Читайте також: Старовижівчанин здобув Кубок України з волейболу

1

Філій, які функціонували у селах, що увійшли до інших громад,  позашкільна установа вже немає. Тому скоротилась кількість і годин для занять, і дітей, що їх відвідують, і, звичайно ж, тренерів.

«У нас пройшла також зміна поколінь гуртківців, – продовжує Тетяна Степанівна. – Так цього літа випускниками стали досвідчені і сильні туристи, котрі формували кістяк нашої команди Юрій Солодуха, Олександр Худик, Марія Філюк, Микола Мазурик. Після 9 класу продовжив навчання у військовому ліцеї Антон Систалюк. Значна частина дітей – представники молодшої групи. Тепер вони перейматимуть досвід у десятикласниць Соломії Оксенчук, Катерини Ліщук та інших своїх старших товаришів, які вже виступали на багатьох змаганнях».

Так, нинішнього тижня юні туристи перевіряли свої вміння плавати на байдарці по річці Вижівка. Поки для цього якраз складаються сприятливі погодні умови. Тренуються вони також у спортивному орієнтуванні. Ну і з нетерпінням чекають нових туристичних випробовувань, щоб знову боротись за перемогу і бути на висоті.



Юрій КОВАЛЬ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024