Старовижівській лікарні не вистачає більше мільйона гривень на компослуги

29 Серпня 2020, 18:15
Старовижівська лікарня 3036
Старовижівська лікарня

Проблему старовижівської лікарні розглянули на засіданні позачергової сесії Старовижівської селищної ради. 

На зібрання завітала директорка комунального некомерційного підприємства «Старовижівська центральна районна лікарня» Тетяна Свіржевська озвучила непрості виклики, які постали нині перед закладом.

З другого кварталу цього року лікарня перейшла на нову модель фінансування, передбачену медичною реформою. Зараз вона отримує кошти від Національної служби здоров’я за надані своїм пацієнтам послуги.

Іншого варіанту державного фінансування з 1 квітня не передбачили. З цих коштів здійснюється виплата зарплат працівникам КНП.

Крім того, необхідно оплачувати послуги з опалення приміщень, водопостачання і водовідведення, забезпечення електроенергією, вивезення твердих побутових відходів.

На ці потреби нинішнього року районна рада виділила ЦРЛ 1 мільйон 258 тисяч гривень, але, як зазначила Тетяна Свіржевська, загалом для оплати комунальних послуг підприємству у 2020-му потрібно 2 мільйони 484 тисячі 600 гривень.

Читайте такожСтаровижівчанам нагадали номери телефонів сімейних лікарів району. СПИСОК

Старовижівська «первинка» отримала від народного депутата допомогу для боротьби з коронавірусом

Враховуючи кількість населення в громадах, які були створені у районі, лікарня розділила цю суму на частини й звернулась до них з клопотанням щодо співфінансування у таких розмірах:

  • Дубечненська ОТГ – 303 тисячі 300 гривень,
  • Сереховичівська – 142 тисячі 200 гривень,
  • Смідинська – 175 тисяч 500 гривень,
  • Старовижівська – 605 тисяч 600 гривень.

Долю лікарні уже тричі обговорювали на зустрічах із керівництвом громад, які організовувала районна державна адміністрація та сама ЦРЛ. Але, за словами Тетяни Свіржевської, чіткої відповіді  від представників органів місцевого самоврядування лікарня не отримала, хоча вже у серпні вона потребує 50 тисяч гривень на оплату комунальних послуг.

Директорку підприємства доповнив голова РДА Максим Приймачук, котрий також взяв участь у роботі засідання сесії. Як він зауважив, станом на 26 серпня 30 тисяч гривень лікарні вже виділила Дубечненська ОТГ.

Також Максим Петрович озвучив свою позицію стосовно перспектив майбутньої передачі майна зі Старовижівського району до Ковельського. На переконання керівника РДА, воно має залишитись у власності наших громад.

Депутати селищної ради запропонували запросити на зустріч керівників усіх ОТГ і спільно обговорити болючу проблему.

Як зазначив голова селищної ради Володимир Семенюк, лише коштом Старовижівської утримати лікарню аж ніяк не вдасться, тому тут однозначно потрібне співфінансування.

Як очільник підкреслив Старовижівської громади, зараз лідери наших громад домовились про співфінансування  підрозділів КНМ «Старовижівський центр первинної медичної допомоги», тож отримавши відповідний досвід, на таких умовах можна було б і допомагати лікарні.

Депутатам порекомендували вивчити це питання
Депутатам порекомендували вивчити це питання

Тетяна Свіржевська розповіла про проблеми медзакладу
Тетяна Свіржевська розповіла про проблеми медзакладу

Голова РДА був присутнім на засіданні
Голова РДА був присутнім на засіданні

 

 

Юрій КОВАЛЬ

Фото автора

Читайте також:

 

Коментарі
31 Серпня 2020, 22:35
Згадалась задачка зі шкільної програми про басейн із двома трубами, по одній з них вода поступає в басейн, по іншій витікає. Якщо швидкість відтоку води перевищує швидкість притоку, басейн спорожниться, питання тільки часу.<br/>Держава бере з КНП ЦРЛ оплату за компослуги (тепло, вода, каналізація) по європейських тарифах, а оплачує роботу (пологи, апендицит, інсульт) по українських тарифах, походження яких НСЗУ пояснити не змогла, і які є заниженими принаймні в 5 раз порівняно з реальними витратами. <br/>Київська влада, сьогоднішня і всі попередні, запевняла, що не буде скорочувати вторинку. І вона цього не робитиме, вона просто створила умови для того, щоб це зробила місцева влада.<br/>Знову-таки, тут тільки питання часу.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024