Медики розповіли, як їсти шоколад із користю для серця

27 Липня 2020, 09:00
Шоколад 914
Шоколад

Науковці доводять користь помірного споживання шоколаду.

За даними дослідження американських медиків, вживання шоколаду принаймні один раз на тиждень пов’язане зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань. Науковці виявили, що ризик ішемічної хвороби серця знижується на 8%, якщо їсти шоколад досить регулярно –  пише НВ.

«Наше дослідження показує, що шоколад допомагає підтримувати здоров’я кровоносних судин серця», – стверджує автор дослідження доктор Чаякріт Кріттанавонг з Медичного коледжу Бейлора в Х’юстоні.

У минулому клінічні дослідження показали, що шоколад корисний як для кров’яного тиску, так і для слизової оболонки кровоносних судин.

«Я хотів подивитися, чи впливає це на кровоносні судини, що живлять серце (коронарні артерії), чи ні. І якщо так, то це корисно або шкідливо?» — додає він.

Дослідники провели комбінований аналіз досліджень останніх п’яти десятиліть, в яких вивчалася зв’язок між споживанням шоколаду і захворюванням коронарної артерії (закупорка коронарних артерій). Аналіз включав шість досліджень з загальною кількістю 336 289 учасників, які повідомили про своє споживанні шоколаду. Під час медіанного спостереження протягом майже дев’яти років у 14 043 учасників розвинулося захворювання коронарної артерії, а у 4667 — серцевий напад (коли хвороба коронарної артерії прогресує і потік крові до серця раптово блокується).

У порівнянні зі споживанням шоколаду менше одного разу на тиждень, вживання шоколаду частіше, ніж раз на тиждень, призвело до зниження ризику ішемічної хвороби серця на 8%.

Доктор Кріттанавонг каже, що шоколад містить корисні для серця поживні речовини:  флавоноїди, метилксантини, поліфеноли та стеаринову кислоту, які можуть зменшити запалення та підвищити рівень хорошого холестерину (ліпопротеїнів високої щільності або холестерину ЛПВЩ).

Він зазначив, що в дослідженні не розглядалося, чи є який-небудь конкретний тип шоколаду більш корисним і чи існує ідеальний розмір порції.

«Шоколад виглядає багатообіцяючим для профілактики ішемічної хвороби серця, але необхідні додаткові дослідження, щоб точно визначити, скільки і якого шоколаду можна рекомендувати», – каже він.

Хоча не ясно, яка саме кількість шоколаду є оптимальною, доктор Кріттанавонг застерігає від переїдання, бо помірна кількість шоколаду, мабуть, захищає коронарні артерії, але, ймовірно, великі кількості цього не роблять. Необхідно враховувати калорії, цукор, молоко і жир в комерційно доступних продуктах, особливо у діабетиків і людей з ожирінням.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024