12 липня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

12 Липня 2020, 08:00
Усім гарного дня та чудового настрою! 1195
Усім гарного дня та чудового настрою!

Доброго ранку, читачі. Сьогодні неділя, 12 липня.

12 липня – 193 день року (194 у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 172 дні.

У світі та в Україні відзначають:

  • День різнокольорових очей (Гетерохромія – різний колір райдужної оболонки правого і лівого ока або неоднакове забарвлення різних ділянок райдужної оболонки одного ока. Вона є результатом відносного надлишку або нестачі меланіну (пігменту). За статистикою лише 11 з 1000 осіб наділені такими незвичайними очима).
  • День рибалки (Відзначається в Україні щорічно у другу неділю липня згідно з Указом Президента №464/95 від 22.06.1995 року);
  • Всесвітній день бортпровідника;
  • День фотографа (традиційно відзначається у світі 12 липня у день святої Вероніки, яка у римо-католиків вважається покровителькою фотографії)

12 липня православні люди всього світу відзначають Свято славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. Також в цей день традиційно закінчується Петрів піст.

Петро й Павло особливо шануються в православ’ї. Апостол Петро є уродженцем міста Віфсаїди, він разом зі своїм братом, апостолом Андрієм, жив у Капернаумі, займаючись рибальством. Ім’я Петро дав йому сам Ісус, а при народженні його іменували Симоном. У євангельському оповіданні життя Петра висвітлене більше, ніж інших апостолів, адже він був удостоєний близькості до Самого Господа.

Саме Петро вважається найбільш сміливим проповідником Євангелія. Тільки в день П’ятидесятниці йому вдалося навернути до своєї віри 8 тисяч осіб.

Апостол Павло в при народженні іменувався Савлом. Але після звернення до Ісуса він став називатися Павлом. Народився цей апостол в Тарсі. Він також сильно попрацював над поширенням віри в Христа і заслужено отримав звання «стовпа» Церкви Христової, будучи первоверховним апостолом.

Обидва святі померли в муках при імператорі Нероні. Їх пам’ятним днем у православних християн вважається саме це свято.

День ангела святкують Петро, Павло, Григорій.

У народі 11 липня – день перед Петром і Павлом. Вважалося, що після 11 липня кропива втрачає свої цілющі властивості. Тому сьогодні намагалися заготовити її про запас для худоби й для приготування різних лікарських настоянок.

Знаменні події:

  • У 2017 році айсберг А-68 відділяється від Антарктиди. Він відколовся від шельфового льодовика Ларсена і мав площу 5800 км², що вдвічі більше Люксембургу. Його розмір 175х50 км і вага - один трильйон тонн. Це один з найбільших зареєстрованих айсбергів
  • У 2017 році оголошено про відкриття найменшої зірки, здатної підтримувати злиття - EBLM J0555-57Ab. Її діаметр трохи більше, ніж у Сатурна. В цей же день дослідження, опубліковані в Royal Society Open Science, показують, що шість великих м'ясоїдних тварин світу - африканська дика собака, гепард, ефіопський вовк, лев, червоний вовк і тигр - втратили понад 90% свого історичного ареалу проживання.
  • У 1999 році Сергій Хрущов, син колишнього глави СРСР Микити Хрущова, отримав громадянство США.
  • У 1990 році на XXVIII з'їзді КПРС Борис Єльцин оголосив про свій вихід з компартії.
  • У 1970 році експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейєрдала на човні «Ра-2» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.
  • У 1960 році в Радянському Союзі запущено супутник з двома собаками на борту.
  • У 1941 році в Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тис. в'язнів виправних таборів, які повинні були кров'ю змити «провину» перед «державою», воюючи в штрафних батальйонах.
  • У 1917 році під час першої світової війни, в ході другої Іпрскої битви, Імперська армія Німеччини вперше використовувала як бойовий засіб отруйни речовини - газ, за ​​місцем боїв. Він отримав назву іприт.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024