Волинський лікар розповів, які симптоми можуть вказувати на коронавірус

10 Червня 2020, 09:15
Хвороба / Фото ілюстративне 4398
Хвороба / Фото ілюстративне

Коронавірус COVID-19 – складне захворювання, клінічними проявами якого є не тільки пневмонії, які уражають легені.

Про це розповів кандидат медичних наук, завідувач пульмонологічного й інфекційного №2 відділень Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко, – повідомляє Конкурент.

Зі слів Олега Яковенка, окрім двобічної пневмонії, яка розпочинається з проявів гострої респіраторної інфекції, як правило, всі пацієнти мають і позалегеневі, позареспіраторні клінічні прояви. Найчастіше – це кишкові розлади, так звана вірус-асоційована діарея (пацієнти часто ходять в туалет, мають рідкий стілець та інші гастроінтестинальні прояви – біль у животі, нудота, блювота).

Окрім того, дуже часто спостерігаються неврологічні клінічні прояви – втрата нюху, смаку; полінейропатія – затерпання кінцівок.

Також нерідко з’являється загрудинний біль стенокардитичного характеру, який потрібно розрізняти з гострим коронарним синдромом.

Може вперше діагностуватися цукровий діабет або на фоні важкої пневмонії він стає декомпенсованим.

За період спостережень волинські медики зробили висновок, що у хворих на коронавірус часто зустрічається така «тріада» ознак: на фоні загального нездужання з’являються респіраторні симптоми, кишкові розлади, втрата нюху чи смаку (або і нюху, і смаку).

«Така «тріада» дає змогу запідозрити коронавірусну інфекцію. Потрібно негайно дистанційно звертатися до лікаря загальної практики сімейної медицини. Якщо ж вже є ознаки порушення свідомості або дихальної недостатності, потрібно викликати екстрену медичну допомогу за номером «103», – зазначив Олег Яковенко.

Читайте також: Медпрацівниця старовижівської «первинки» взяла аналіз на коронавірус майже у 300 людей

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024