Інфекції від укусу кліщів: як на Старовижівщині готуються до сезону

26 Травня 2020, 11:15
Кліщ / Фото ілюстративне 1173
Кліщ / Фото ілюстративне

У Старій Вижівці відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

21 травня голова райдержадміністрації  Максим Приймачук провів позачергове засідання, в ході якого розглянули питання про вжиття заходів щодо запобігання поширення природно-осередкових інфекцій, спричинених укусами кліщів. Про це інформує пресслужба РДА.

Завідувач Старовижівського районного лабораторного відділення Михайло Дяченко відмітив, що природні умови Волині є сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів, а саме на території області існує активно діючий природний осередок  кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, меншою мірою  на території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

Загалом нараховують понад 40 ензоотичних територій. Протягом останніх 5 років в області зареєстрували 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це  складає 75 % від усіх випадків по Україні.  За останні два роки зареєстрували сім випадків енцефаліту, з яких два – у 2019 році.

Неблагополучною є епідемічна ситуація з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма), котра з кожним роком ускладнюється. Загалом в області нараховується близько 130 ензоотичних територій. Кількість захворілих за останні 5 років зросла у 3 рази (з 20 випадків в 2015 р. до 59 випадків в 2019 р.). Хворобу реєструють у всіх районах та містах області.

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом квітня звернулось близько 40 осіб (в тому числі 9 дітей). У 65% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 35% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї та присадибних ділянках.

Протягом останнього тижня відмічають збільшення кількості таких звернень – за медичною допомогою звернулось 9 осіб, в зокрема 2 дітей.

З метою оптимізації профілактичних та протиепідемічних заходів захисту населення та території, для мінімалізації ризику інфікування, членами комісії було прийнято рішення рекомендувати селищному, сільським головам, директору ДП «Старовижівський лісгосп» в місцях масового перебування людей (в дитячих навчальних та виховних закладах, оздоровчих закладах, парках, на дитячих майданчиках, зонах відпочинку закладів ресторанного типу та інших рекреаціях) провести акарицидні та дератизаційні обробки, а також проводити розчищення лісопаркових насаджень, прибирання хмизу, звільнення від завалів, видалення сухостою, низькорослого чагарнику, скошування трави.

Читайте також: Старовижівська лікарня отримала апарат ШВЛ світового рівня

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром