У поліції нагадують про покарання за вирощування маку та конопель

24 Травня 2020, 10:10
688

У разі виявлення незаконного посіву та вирощування снодійного маку і конопель у жителів Рожищенського району, їх притягнуть до відповідальності. За таке порушення передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність, яка настає з 16-річного віку.

Про це нагадують у волинській поліції.

Законодавцем не встановлено віку, по досягненню якого припиняється відповідальність за скоєння правопорушень та злочинів, тому думка деяких громадян про те, що при досягненні пенсійного віку вони можуть уникнути відповідальності є помилковою і не є підставою уникнути покарання за скоєння протизаконних діянь. 

Стаття 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин) передбачає штраф у розмірі від 306 гривень до 1 700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Стаття 310 Кримінального Кодексу України (посів або вирощування снодійного маку в кількості від ста рослин і більше чи конопель у кількості від десяти рослин і більше) передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі до 8 500 гривень, арешту на строк до шести місяців, обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі до семи років. 

Крім цього до відповідальності притягують осіб, які не вжили заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снодійного маку на закріплених за ними земельних ділянках за частиною 2 статті 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невжиття землекористувачами або землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снодійного маку) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 гривень, а на посадових осіб – від 510 до 1 190 гривень.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024