Міжнародний день пожежників: що святкуємо 4 травня

04 Травня 2020, 08:00
Старовижівські рятувальники 1907
Старовижівські рятувальники

Доброго ранку, читачі. Сьогодні понеділок, 4 травня.

Міжнародний день пожежників

Святкування Міжнародного дня пожежника відбувається в першій декаді травня. Вперше відзначили в 1999 році. 

День присвячений вшануванню пожежних і їх небезпечної служби, є професійним святом пожежників.

Читайте також: Біля села Яревище рятувальники два дні гасили пожежу. ФОТО, ВІДЕО

Працівники пожежних служб – це люди, які безперечно заслуговують на визнання. Кожен день вони реагують на тисячі інцидентів швидко і ефективно. Результати їхніх зусиль – порятунок незліченної кількості людських життів і збереження матеріальних цінностей, які потенційно могли б бути знищені розбурханим вогнем.

День в історії:

  • 1410 – в італійському місті Болонья помер Папа Римський Олександр V. Обставини його смерті історики точно не встановили до сих пір.
  • 1715 – в Парижі виготовили першу складану парасольку.
  • 1838 – українського поета Тараса Шевченка, який був кріпаком у відставного полковника Павла Енгельгардта, викупили з неволі.
  • 1878 – публічна презентація фонографа (приладу для запису і відтворення звуку) Томаса Едісона.
  • 1904 – у Великій Британії стартував випуск автомобілів Rolls Royce. Засновниками однойменної компанії були Генрі Ройс і Чарльз Роллс.
  • 1927 – «день народження» американської Академії кіномистецтва. Ця організація згодом заснувала премію «Оскар» – одну з провідних у кіносвіті.
  • 1961 – в Радянському Союзі прийняли указ про посилення боротьби з дармоїдством. Людей, які не працювали 4 місяці в році, постановили залучати до кримінальної відповідальності, також закріплювався примусову працю. Статтю Кримінального кодексу «дармоїдство» застосовували і до опонентів режиму – одним з них був поет-дисидент Йосип Бродський.
  • 1979 – представниця партії консерваторів Маргарет Тетчер стала прем’єр-міністром Великобританії – першою жінкою на цій посаді.

День ангела святкують Олександр, Олексій, Денис, Максим, Федір, Іван, Микола, Григорій.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024