На Волині виявили шкідника, який знищує трав'янисті та деревні культури

25 Квітня 2020, 10:00
На Волині виявили шкідника, який знищує трав'янисті та деревні культури 888
На Волині виявили шкідника, який знищує трав'янисті та деревні культури

На території Волинської області, а саме в Рожищенському районі виявили регульований шкідливий організм – американський білий метелик.

Цей карантинний шкідник на території Волині знайшли вперше, повідомили на сайті Маневицької РДА.

Американський білий метелик пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд.

Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені й недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові та нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 метри.

Для довідки

Американський білий метелик – білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Метелики не живляться. Кожна самка відкладає за різними даними від 300 майже 2000 яєць. Але в середньому плодючість самки – 400-800 яєць.

На тривалість розвитку яєць та кількість гусениць які з них відродились значно впливає температура і вологість повітря. Найбільш сприятливими умовами є температура 20-25 ͦ С і відносна вологість 70-80%.Гусениці від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. Доросла гусениця завдовжки 25-40 міліметрів.

Заляльковується та зимує шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см). Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця. Перші метелики з’являються наприкінці квітня – на початку травня. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка.

Заляльковуються в різних захищених місцях. У липні – серпні відбувається літ метеликів другого покоління воно, як правило, є більш чисельним. Самки відкладають 2000 – 2300 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні – вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року. Личинки, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10 – 15 річного віку. В прохолодну й дощову погоду спостерігають масову загибель гусениць від ядерного поліедрозу та гранульозу. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче – 30 °C.

Поширюється шкідник перельотами й за вегетаційний період може переміститися на 25 – 40 кілометрів, в основному по направленню вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

  • Збір та знищення гусениць та кладок яєць
  • Обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях
  • Очищення дерев від нашарування кори
  • Знищення рослинних решток
  • Перекопування пристовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках
  • Масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів
  • Обробки інсектицидами таким як Карате 050 ЕС к.е. та біопрепаратами  в період  відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»
  • Обробки дерев та кущів проти шкідників по голій кроні (лютий – березень) згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. Також у разі підозри на виявлення даного шкідливого організму звертайтесь за адресою: селище Маневичі вулиця Комарова, 36.

Американський білий метелик
Американський білий метелик

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024