У Седлищі зберігся стародавній придорожний хрест

01 Квітня 2020, 12:07
2361

У Седлищі зберігся стародавній хрест-фігура.

Стоїть він при дорозі на вулиці Шевченка, що знаходиться праворуч від в’їзду у село. Як не дивно, він не пофарбований, і таке враження, що ніколи й не знав фарби. Прикрашений стрічками, й за давньою поліською традицією, хусткою та фартухом.

Деревина зверху під дією опадів вже також прогнила, але основа хреста товста і ще досить міцна. Знизу на ній вирізана дата – «1887 год». Видно, що трохи вище були вказані число та місяць, але їх під плином часу прочитати вже неможливо.

«І я, і мої батьки, усе життя прожили на цьому кутку, який у нас називають Ковельською. Тому споконвіку знаю цього хреста. Колись сосни були смолисті, не такі, як зараз. Він якраз і виготовлений з такої. Стоїть біля ясена, але ще ніде не спирається на нього. У дитинстві я вилазив по дереву до самої вершини фігури. На ній тоді ще був маленький хрест, але на сьогодні він зогнив», –  каже п’ятдесяти семирічний седлищенець Віктор Стасюк

Три роки тому Віктор  Стасюк попросив у своєї односельчанки дати металеву огорожу, які він встановив навколо пам’ятки з минулого.

«Відтоді у неділю за тиждень перед Юр’ям, яке є престольним святом у нашому селі, настоятель нашого храму протоієрей Ігор Тимощук проводить тут службу. Сподіваємось, що ця традиція продовжиться і цього року», – додає вчителька історії Ольга Лугвіщик




Юрій КОВАЛЬ

Читайте також: У Грабовому зберігся стародавній придорожній хрест у районі

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024