Які роботи треба провести у саду до розпускання бруньок

15 Березня 2020, 09:25
616

Рання весна – один із найвідповідальніших та напружених періодів у догляді за деревами, коли обов’язково потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від хвороб та шкідників.

Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби у Волинській області.

Як найраніше, ще до розпускання бруньок обов’язковим заходом є агротехнічна та санітарна обрізка саду. Проводити її слід в теплі дні, при температурі не нижче -10°С, оскільки в морозні дні деревина крихка, легко ламається, а при необережному русі можна поламати потрібні для дерева гілки.

Цю роботу на плодових і ягідних культурах треба проводити щорічно. Завдання агротехнічної обрізки видалити старі гілки, не продуктивні, та слабкі й загущену крону. Обрізку необхідно закінчити до того, як почнеться рух соку.

За температури повітря +7-8ºС розпочинається розвиток комплексу шкідників саду (щитівки, попелиці, кліщі, медяниці, тощо), а за температури повітря  +12-14 ºС настає період початку їх активної шкодочинності. У цей період активізуються збудники хвороб саду, розпочинається ріст мохів та лишайників. 

Хорошим профілактичним заходом є обприскування дерев і чагарників в період розпускання бруньок 3% розчином бордоської рідини – розчином мідного купоросу у вапняному молоці (300 грамів мідного купоросу і 330 грамів негашеного вапна на 10 літрів води).

Обробіток проводять з розрахунку 2 літри на молоде дерево (до 6 років), не більше 10 літрів на дерево, що плодоносить, 1 і 1,5 літри на кущі агрусу та смородини, відповідно 2 літри на 10 кущів малини, 1,5 літра на 10 метрів квадратних винограду.

У фазі набрякання бруньок – до початку їх розпускання з метою обмеження чисельності шкідників у садах рекомендують використовувати хімічний Препарат 30-Д к.е. (рослинна (ріпакова) олія) 300-400 мілілітрів на 20 літрів води. 

Для боротьби з мохом та лишайниками застосовують залізний чи мідний купорос, або їх суміші з розрахунку 300-400 грамів на 10 літрів води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбамід) – 100 грамів на 10 літрів води.

Такий захід буде спрямований також на знищення збудників парші та борошнистої роси. Цей метод перевірений на практиці та рекомендований для застосування не тільки в промислових садах, а й на присадибних дачних  ділянках.  

Витрата робочого розчину: молоді дерева – 3 л/дерево, дерево середнього віку – 3-8 л/дерево, старі дерева – 8-10 л/дерево. 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024