У Сереховичах уже кілька років рахують лелек

10 Березня 2020, 17:25
Лелеки / Фото ілюстративне 2989
Лелеки / Фото ілюстративне

У Старовижівському районі вже кілька років рахують лелек.

Добре відома не лише у Сереховичах, а й багатьох інших куточках Старовижівщини Євдокія Тарасюк, котра не один десяток літ викладала біологію та хімію у місцевій ЗОШ, знає багато історій, коли сереховичівці рятували від загибелі лелек, що не змогли полетіти на зиму у вирій.

Зокрема, у домашньому фотоальбомі зберігає знімок, якому вже майже півстоліття, де зображена колишня учениця школи Вікторія Літвінчук з врятованим школярами птахом.

Чотири роки тому Євдокія Самійлівна загорілась ідеєю порахувати, скільки ж лелек є у Сереховичах. А оскільки літній жінці самостійно зробити це вже не під силу, то вона озвучила її учням.

Радо за цю справу взялись Ірина Грабовець та Іван Зініч, котрі долучили до неї й інших школярів. Ініціативу дітей охоче підтримали й вчителі. Зокрема, за їх облік активно взялися педагогиня-ветеран місцевої школи Тетяна Куничник і вчителька хімії Наталія Балюк

«У 2016 році в Сереховичах було 69 лелек (31 старших і 38 молодих), 2017-му – 72 (35 і 37 відповідно), 2018-му – 67 (33 і 34), Юні дослідники записали, у яких саме господарів вони проживають. Цікаво, що на дворі Петра Мончука позаторік стало 2 гнізда», – розповіла Євдокія Тарасюк

У серпні 2019-го Тетяна Куничник і Наталія Балюк знову обійшли усе село, поспілкувались із господарями, на обійсті яких є лелечі гнізда, записали і згрупували почуту від них інформацію. Шкода, але виявилось, що кількість птахів продовжила зменшуватись – торік у Сереховичах їх було 63.

Читайте також: У Галиній Волі сім'я знайшла пораненого лелеку

Минулої весни у селі з’явилось нове гніздо – бусли звели його на подвір’ї Алли Дричик. Натомість, як розповіли односельчани Тетяні Адамівні і Наталії Анатоліївні, аж у шістьох гніздах чомусь не було поповнення.

15 серпня минулого року сереховичівці спостерігали за відльотом птахів у вирій, навіть сфотографували їх ключ, яким вони рушили у теплі краї. Учні місцевої загальнооствітньої школи І-ІІІ ступеня завжди охоче зображають лелек на малюнках, аплікаціях та оригамі, під керівництвом своїх педагогів часто проводять різні заходи, присвячені їм. А нині не лише діти, а й дорослі з нетерпінням чекають повернення птахів додому.

До речі, у ці дні багатьом жителям Старовижівщини вже вдавалось побачити у небі ключі лелек, які летіли із вирію. 

Євдокія Тарасюк демонструє свої записи
Євдокія Тарасюк демонструє свої записи

Записи про лелек
Записи про лелек

Юрій КОВАЛЬ

Читайте також: Гинуть лебеді: жителів Любохин закликають годувати птахів

Перевірили, в якому стані перебувають лебеді на озері поблизу Любохин

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024