Відкриття ФАПу в Грабовому: як це було. ФОТОРЕПОРТАЖ

08 Березня 2020, 14:32
2662

У Грабовому, що входить до Сереховичівської громади, налічується 245 жителів.

28 лютого на них чекала важлива подія – новосілля сільського фельдшерсько-акушерського пункту.

«Раніше ФАП розташовувався у будівлі, де колись функціонувала грабівська школа. Уже сім років, як вона зачинена. Тому доводилось нести значні витрати на утримання і опалення медзакладу, потребували ремонту грубки у ньому, та й приміщення, по суті, не відповідало санітарним нормам», – зазначив голова Сереховичівської ОТГ Ростислав Шиманський

Читайте також: У селі Грабове відкрили оновлений ФАП

З ініціативи самих людей, за підтримки керівництва громади і благодійників, для ФАПу вирішили облаштувати кімнати у колишньому дитячому садку. Тут зараз працюють сільський клуб та магазин, поруч встановлений дитячий майданчик.

Під час свого виступу на відкритті закладу Ростислав Тихонович відзначив старання грабівчан, їх наполегливість і згуртованість, передав 2800 гривень, які боргувала сільська рада перед виконавцями будівельних робіт. 

«Я завжди тішуся такими приємними подіями, особливо якщо вони відбуваються у галузі медицини. І медична, і адміністративно-територіальна реформи проходять в Україні непросто. Але радує, що і самі жителі, і керівництво вашої громади докладають усіх зусиль для того, щоб заклад охорони здоров’я розвивався», – зазначила головна лікарка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Наталія Капітула

За словами Наталії Петрівни, згідно із затвердженими урядом нормативно-правовими документами,  грабівський ФАП не може входити у структуру КНП «Старовижівський ЦПМСД», бо у селі недостатня кількість населення. Але дивлячись на старання грабівчан, добру волю керівництва громади, результати спільних зусиль, стає очевидним, що він повинен існувати. Для цього сільська рада вивчає можливості в майбутньому віднайти кошти на його утримання за власний рахунок.

Помічник народного депутата України Степана Івахіва Володимир Бащук, котрий також прибув на урочистості, нагадав грабівчанам, з якою вірою та ентузіазмом вони починали проводити газ у своє село, як реалізовували інші хороші ініціативи за підтримки благодійного фонду «Патріоти Волині», зокрема встановлення дитячого майданчика.

– Радує, що цього разу ви подбали про те, чого найбільше потрібують люди, – здоров’я, – зауважив Володимир Васильович і вручив для грабівського ФАПУ подарунок – інгалятор.

Завідувачка медзакладу Людмила Савлук від імені усіх жителів села вона подякувала тим, хто долучився до ремонту приміщення, створення тепла і затишку у ньому. Слова вдячності на відкритті линули також від однієї із найактивніших грабівчанок Людмили Ступік, котра, як підкреслили на урочистостях, завжди горить проблемами села, ініціює багато хороших справ.

Право перерізати стрічку біля входу у приміщення ФАПу надали Володимиру Бащуку, Наталії Капітулі та Ростиславу Шиманському. Після цього відбулось освячення закладу, яке провели настоятелі Свято-Іллінського храму с. Сереховичі і Хресто-Воздвиженського с. Синове протоієреї Валерій Балюк та Володимир Федорович. 

Завдяки злагодженим діям, ентузіазму та старанням жителів села, Сереховичівськї громади та благодійникам ремонт ФАПУ обійшовся у порівняно невелику суму. Так, 64 тисячі 180 гривень витратили на проведення у ньому опалення, 35 тисяч із сільського бюджету виділили на закупівлю будівельних матеріалів, а 30 тисяч для оплати за виконані роботи зібрали за рахунок спонсорської допомоги. Зокрема, 20 тисяч надав директор СТзОВ «Облапське» Леонід Самчук, по 5 тисяч гривень – благодійний фонд «Патріоти Волині» і підприємець із сусіднього с. Тойкут Ковельського району Павло Семенюк, 3 тисячі – директор фермерського господарства «Соломія плюс» Олександр Дричик  і 2 тисячі 800 гривень заплатив голова Сереховичівської громади Ростислав Шиманський.

















Володимир Бащук нагадав грабівчанам про їхні ініціативи
Володимир Бащук нагадав грабівчанам про їхні ініціативи

Завідувачка клубу Тетяна Романюк тепер відповідатиме за спортзал
Завідувачка клубу Тетяна Романюк тепер відповідатиме за спортзал

Завідувачка ФАПу Людмила Савлук
Завідувачка ФАПу Людмила Савлук

Ростислав Шиманський відзначив старання грабівчан
Ростислав Шиманський відзначив старання грабівчан

 

Юрій КОВАЛЬ

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024