Волинянам нагадують про штрафи за керування транспортним засобом у нетверезому стані

02 Лютого 2020, 11:12
Маневичанам нагадали про штрафи за керування транспортним засобом у нетверезому стані 685
Маневичанам нагадали про штрафи за керування транспортним засобом у нетверезому стані

Одним із найбільш поширених та водночас і найбільш тяжких порушень правил дорожнього руху на сьогодні є керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Існує безліч трагічних випадків через таке недбальство водіїв, – кажуть у відділі «Маневицького бюро правової допомоги».

«Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції – тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб – накладення штрафу в розмірі так само 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – ідеться в повідомленні.

Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського уповноваженого підрозділу Національної поліції України є підстави вважати, що вони перебувають у такому стані.

Ознаки алкогольного сп'яніння

  • Запах алкоголю з рота
  • Порушення координації рухів
  • Порушення мови
  • Виражене тремтіння пальців рук
  • Різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя
  • Поведінка, що не відповідає обставинам.

Ознаки наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції

  • Наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота)
  • Звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло
  • Сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови
  • Почервоніння обличчя або неприродна блідість.

Коли й де проводять огляд на стан сп’яніння

  • Поліцейським на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом
  • Лікарем закладу охорони здоров’я (у сільській місцевості за відсутності лікаря – фельдшером фельдшерсько-акушерського пункту, який пройшов спеціальну підготовку).

У разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я, якому надали право на йогопроводити відповідно до статті 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди, унаслідок якої є особи, що загинули або травмовані, проведення огляду на стан сп’яніння учасників цієї пригоди є обов’язковим у закладі охорони здоров’я.

Чи можна відмовитися від експертизи в медичних закладах?

У статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачили, що «відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції – накладення штрафу на водіїв у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік.

У разі відмови водія транспортного засобу від проведення огляду в закладі охорони здоров'я, уповноважена особа в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, в якому зазначає ознаки сп'яніння і дії водія щодо ухилення від огляду.

Читайте також: У Мизовому місцева жителька знайшла мінометну міну

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39