Залізнична станція та побудова церкви: що відомо з історії села Мизове

06 Січня 2020, 14:19
Село Мизове, 1916 рік. Ймовірно, на фото залізнична станція 4340
Село Мизове, 1916 рік. Ймовірно, на фото залізнична станція

Село Мизове має цікаву та багату фактами історію.

У XVI столітті це волинське село було у власності князів Сангушків Коширських – пишуть Хроніки Любарта

В одному із документів 1502 року це село Мизова (Мизове) Кошерської волості. Вважається, що це перша писемна згадка. В 1595 році землі села Мизове, князь Григорій Васильович Сангушко та його дружина Софія віддали в оренду єврею Абрамку Шмойловичу.

В кінці XVI століття князь Сангушко заклав село Мизове, як заставу, під час суду із єпископом Кирилом Терлецьким. В результаті Мизове так і залишилось за володимирським єпископом і часто в документах називалось «церковним селом».

З книги про волинські храми М. Теодоровича за 1903 рік дізнаємось, що в 1731 році в селі за кошти місцевих прихожан була зведена церква Різдва Пресвятої Богородиці. Це був дерев’яний храм, із залізним дахом. Поряд із храмом була дзвіниця. Храм був побудований у формі хреста. І церква і дзвіниця були пам’ятниками архітектури, але під час Другої світової війни в 1944 році були спалені.

Після війни в 1947 році громада придбала житловий дім і перевізши його на місце старого кладовища зробила з нього тимчасовий храм. В 1992 році почалося будівництво нової церкви на кам’яному фундаменті, будівлю храму було вирішено звести з дерева. В 1997 році старої будівлі перейшли в новий храм, який освятив владика. Саме там досі проходять богослужіння.

Читайте також: Як гуляли весілля у Мизовому майже 100 років тому

Завдяки досліднику Волині Олександру Цинкаловському знаємо про навчальні заклади, які були в цьому селі. Церковно-приходська школа існувала тут із 1866 року і розміщувалась в громадському домі, громада фінансувала опалення. Дослідник також подає факт, скільки отримував зарплатні місцевий вчитель. В ХІХ ст. це становило 50 рублів, а сторож в школі –10 рублів.

В 1893 році розпочалось будівництво нового приміщення церковно-приходської школи (добудова). До двох класних кімнат було добудовано коридор і учительську.  Працювали тоді три вчителі. Навчалось 50 учнів. Для учнів викладались російська, українська мови, математика, Закон Божий.

Вдалось розшукати статистику, скільки в селі проживало колись мешканців. Так, у 1896 році тут було 235 дворів. До храму ходило 1887 прихожан.  Натомість у 1906 році село Мизове входило до Седлищенської волості Ковельського повіту Волинської губернії. Дворів у селі було 305, а мешканців – 1871. Сьогодні в селі Мизове проживає близько 1100 селян, принаймі таке число вказане в офіційній статистиці.

На жаль, не вдалось знайти світлин храму, який був у селі із XVIII ст. Проте на аукціоні віднайшли фото залізничної станції із цього села. Кадр датується 1916 роком.

Читайте також: Весілля в Кримному: у мережі опублікували раритне фото

Русалки, жаби і відібране молоко – унікальні розповіді старожилок зі Смідина. ВІДЕО

Село Чевель на столітніх світлинах

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024