Скорочення могло б і не бути, – райрада про звільнення медиків

26 Грудня 2019, 11:27
2893

У Старовижівській районній лікарні закрили інфекційне відділення та звільнили 67 працівників. 

Ціна питання – мільйон гривень, якого не додали з держбюджету і не знайшли чотири ОТГ району, пишуть Волинські новини

Як відомо, з 1 квітня впроваджується реформа вторинної ланки медицини. Директорка лікарні Тетяна Свіржевська розповідає, що змінюється принципова форма фінансування.

 «З 1 квітня будемо фінансуватися за системою 60 на 40. Тобто більшу частину дає держава, меншу маємо заробити самі, надаючи профільні послуги. Так, ми отримали фінансування на перший квартал за старою системою. Лікарні виділили 5,3 млн гривень при потребі більше 6 мільйонів. Те, що в нас відбулась оптимізація медзакладу та трудового колективу, – ні для кого не новина».

За два місяці люди були попереджені про скорочення їхніх посад. Це був вимушений крок, аби зберегти ті відділення, які нині лишися. Звісно, я не хотіла закриття інфекційного відділення, тому багато разів їздила на районні сесійні засідання ОТГ і випрошувала гроші. Необхідної суми не було. Єдине в чому нас почули – виділили кошти на дообладнання, яке необхідне, щоб ми увійшли до переліку об’єктів вторинної ланки медицини», – говорить посадовиця.
 

Також вона додає, що нині функціонують пологове, хірургічне, педіатричне, терапевтичне відділення, неврологія й поліклініка.

«Площа приміщення приблизно 400 квадратних метрів. За цей рік тут пролікували 116 дорослих, 220 дітей. Як вихід із ситуації – тепер будемо частину хворих своїм транспортом доправляти у Ковельську лікарню. Уже є відповідні домовленості. Важкохворі будуть надходити до нас у реанімацію. При потребі можемо відкрити по одній окремій палаті у дитячому відділенні та терапевтичному, де є санвузли», – пояснює Свіржевська.

«Швидше за все, приміщення передамо в центр первинної медичної допомоги», – додає директорка. Інфекційне відділення перестало працювати з грудня. Щодо скорочення очільниця лікарні Тетяна Свіржевська додала, що без роботи залишилися 34 людини, решті запропонували інші вакансії в цьому ж медзакладі.

«Скорочення могло б і не бути», – розповідає заступник голови Старовижівської райради Роман Цалай.

«Не завжди наші пропозиції підтримують в ОТГ, інколи в них своє бачення щодо питань, які піднімає лікарня про свої потреби. Значно простіше було б управляти фінансами, якби в нас була одна ОТГ, а не чотири», – додав чиновник.

Чи будуть у лікарні з весни нові скорочення, чи так звана оптимізація – точно не знають. Кажуть, що сподіваються заробляти гроші.













Читайте також: У районній лікарні – скорочення: звільнили 67 працівників

Сереховичівська ОТГ виділила більше 83 тисяч для районної лікарні

Стара Вижівка: маленьких пацієнтів лікарні привітали зі святом

Для районної лікарні виділили 356 тисяч гривень

Сімейним лікарям будуть доплачувати за кожного пацієнта

Жителів сіл Секунь і Буцинь просять приєднатися до Старовижівської ОТГ

У лікарнях і поліклініках можуть з’явитися кафе

У лікарнях України хочуть встановити туалет і душ у кожній палаті

8 ознак того, що вам терміново потрібно бігти до мамолога

Старовижівська лікарня отримала обладнання від Світового банку

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром