У православній церкві порадили, як вибирати новорічну ялинку

27 Грудня 2019, 09:15
989

Традиційно ялинка є одним із головних атрибутів різдвяно-новорічних свят. У кожній родині по-різному ставляться до цього вічнозеленого символу: хтось обирає живу ялинку, хтось – зрубану, хтось – штучну. А що краще для нас із християнської точки зору?

Про це розмірковують та дають поради на сторінці Православної церкви України у фейсбуці.

«Пам’ятаймо, що оселивши людину у світі, як у домі, Господь дав їй першу заповідь – піклуватися про Всесвіт (Бут. 1: 26 – 28). Згодом Творець постійно нагадував нащадкам Адама, що Він переймається не лише ними, але й рештою Свого творіння. Неодноразово Спаситель також підтверджував, що Він дбає і про людей, і одягає славою польові квіти, і дає їжу небесним птахам (Мф. 6: 26 – 30). Тож ігнорування цього важливого виміру піклування про все творіння Боже віддаляє нас від Творця, Його заповідей, Його любові», – йдеться у дописі.

У дописі зазначають, що ялинка, як і будь-яке інше дерево, рослина чи тварина, є тим Божим творінням, яке разом із людиною радіє події Різдва – приходу в світ Самого Творця. І правильніше, щоби цій події Боговтілення Його творіння раділи живими.

Тож які альтернативи ми маємо, аби не купувати зрубані ялинки і таким чином не допомагати нищенню природи? Їх – дуже багато.

Найперше, це прикрашання живої ялинки, що росте на подвір’ї, або придбання ялинки у горщику – таку рослину потім можна буде висадити в землю. По-друге, це композиція із хвойних гілок, які можна зв’язати у форму ялинки: обламування лапника (гілок сосен чи ялин) не шкодить лісу, а його подальша переробка є непоганим екологічним рішенням.

Цікавим і креативним варіантом може стати імпровізоване новорічне дерево з усього, що є під рукою в домі: книги, ялинкові прикраси, кімнатні рослини, фрукти й солодощі, іграшки, різноманітне хатнє приладдя тощо.

Штучна ялина – теж альтернатива зрубаній, адже, купуючи її, ви не знищуєте живі дерева, до того ж, вона може слугувати вам новорічною окрасою років 10-20. Але потрібно пам’ятати про правильну її утилізацію, яка би не шкодила довкіллю. Інакше штучні ялинки, що виготовляються із суміші полівінілхлориду та металу, розкладатимуться у природному середовищі кількасот років…

Сьогодні Україна вже рухається в бік цивілізованих країн у питанні сортування та переробки сміття, а тому, попередньо відділивши пластик від металу, можна здавати штучні ялинки на утилізацію шляхом високотемпературного спалення.

«А взагалі, міркуючи про підготовку до святкування, варто насамперед запитати себе: чи ялинка – головний атрибут святкування події Різдва Христового? Чи підготувалися ви, насамперед, духовно до відзначення цього свята: дотримувались посту, примирилися з ближніми, у сповіді щиро покаялися у гріхах, прикрасили себе добрими вчинками, милосердям та любов’ю? Адже Різдво Христове – це набагато більше, аніж зовнішньо створений святковий настрій. Найперше – це істинна, жива віра в живого Бога і прагнення жити в гармонії не лише з Ним, але й з усіма Його створіннями – природою. І нехай нам допомагає у цьому Господь, Який створив «і небо, і землю, і море, і все, що в них» (Діян. 4: 24)», – зазначають на завершення.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39