Всесвітній день доброти: що святкуємо 13 листопада

13 Листопада 2019, 08:00
1858

Доброго ранку, читачі. Сьогодні середа, 13 листопада.

13 листопада відзначають Міжнародний день сліпих. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заснувала це свято в день народження французького педагога Валентина Гаюї, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих.

Також Гаюї створив перші книги для незрячих на основі розробленого ним спеціального шрифту «унціал».

Також сьогодні святкують Всесвітній день доброти. Ця дата була заснована в 2000 році в Сігапурі на 3-й конференції Руху доброти. У це свято, крім добрих посмішок і справ, прийнято дарувати знайомим і незнайомим людям квіти. Символ свята – серце.

День в історії:

1918 – у Львові Українська Національна Рада прийняла тимчасовий Основний закон, в результаті чого була утворена ЗУНР.

1918 – створено найвищий орган державної влади – Директорія Української Народної республіки.  Очолили Директорію Володимир Винниченко і Симон Петлюра.

Іменини святкують: Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Микола, Петро, ​​Роман, Сергій, Степан, Трохим, Федір, Яків.

У цей день відзначається пам’ять преподобних Спиридона і Никодима, просфорників Печерських.  Згідно з переказами, двоє святих, що жили в 12 столітті в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря, протягом 30 років виконували свій послух – пекли просфори.

Легенда оповідає про чудо, вчинене святими: одного разу піч загорілася, але вони змогли загасити вогонь, залишившись неушкодженими. Тому в народі Никодима та Спиридона шанували як зберігачів будинку від пожежі.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром