У Галиній Волі відзначили День села

15 Жовтня 2019, 09:16
3841

У Галиній Волі відсвяткували День села.

Святкування відбулося в неділю, 13 жовтня. Світлини зі свята опублікували на сторінці Старовижівської селищної ради.

Село Галина Воля належить до Галиновільської сільської Ради разом з селом Смолярі. Перша писемна згадка відноситься до 1797 року, хоча, є вагомі підстави цю дату поставити під сумнів, і вважати, що село виникло і існувало значно раніше. Відстань до районного центру – 9 кілометрів. Відстань до обласного центру – 123 кілометри автомобільними шляхами.

В селі є церква Іоанна Богослова, збудована в 1992 році, дитячий садочок, споруджений в 1979 р, відділення зв'язку, приміщення сільради. 9 жовтня 2007 року в селі освячено капличку Іоанна Богослова, збудовану на місці, де знаходився вівтар старої церкви. Переважна більшість населення зайнята в індивідуальних селянських господарствах, виїжджає на сезонні роботи. Раніше на території сільради діяв колгосп «Дружба», який припинив своє існування в червні 2007 року.

Існує кілька легенд про походження назви села.

Перша з них виводить назву «Галина Воля» від імені дочки одного з панів, якому в свій час належало село. Дівчина умовила батька, щоб він подарував селянам волю. Пан виконав прохання дочки, і з того часу село стали називати Галина Воля, оскільки дочку пана звали Галею.

Інша легенда розповідає про те, що назву селу дали перші поселенці, які втекли від жорстокого пана і оселились на галявині серед лісу біля невеликої річки. Тут вони стали жити вільно, і невдовзі це поселення стало називатись «Галина Воля», тобто «воля на галявині».

Ще одна легенда розповідає про трагічну долю двох сестер-Галі і Олі, які через нещасливе кохання закінчили життя самогубством, кинувшись в річку. І в пам'ять про їх село стали називати «Галя-й-Оля», що пізніше трансформувалось у сучасну назву.












Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024