Брунетівські знахарки розповіли, як вберегтися від зурочень

19 Серпня 2019, 12:05
Фото ілюстративне 6493
Фото ілюстративне

Невеличка Брунетівка, що розкинулася у поліській глибинці серед лісів та озер, налічує зо три сотні жителів.

Коли поцікавилися, чи є тут цілителі, які лікують зіллям, молитвами, місцеві люди стали загинати пальці: Марія, Ольга, ще одна Ольга, Василь… А скільки вже померло. Про це пише Вісник

БАБИНІ ЗНАННЯ – ДВОМ ВНУЧКАМ

У поліській глибинці, багатій на помічні зілля, кожне село колись мало знахарів. А вміли ці знаючі люди дивовижні речі. І вогонь іконою зупиняли, і худобі кістки вправляли, замовляли корів від вовків, лікували грибами, рослинами і… вужами, теплом рук шукали хворе місце, ставили жінкам на місце матку, лікували очі… язиком, змовляли чорну хворобу. І навіть вгадували погоду та відвертали хмари від села!

Тепер на цілому Волинському Поліссі лишилися одиниці таких знаючих людей. Тому ми дуже здивувалися, коли дізналися, що в одній невеличкій Брунетівці Старовижівського району є чотири знахарі, коли у цілій окрузі можна не знайти жодного. Люди вже звикли шукати порятунку у цілителів навіть тепер, коли можна таблеткою собі зарадити. Але є такі болячки, від яких врятують тільки знахарі – за допомогою спеціальних старовинних молитов. Наприклад, змовити ляк та нічниці, ячмінь на очах, навіяне вітром, вроки.

Це вміють робити і брунетівські знахарі. У селі дуже вихваляють жінку Марію, яка багато чим допомагає людям. Але зачувши про журналістів, вона навіть не хоче розмовляти. Під’їжджаємо до ще однієї хати, біля якої на лавочці сидять жіночки, про щось своє балакають.

– Підкажіть, де живе знахарка, – просимо.

Жінки враз засміялися і показали на свою сусідку:

– Ось Оля з нами сидить.

Ольга Смолярчук неохоче розповідає. Мовляв, нічого такого не вміє, ляк в дітей знімає і замовляє вроки. Каже, що її баба вміла ще й рожу спалювати, шлунок вправляти. Старенька дожила до 97 років і свої знання передала внучкам: їй та ще одній Ользі, яка живе через дорогу.

Інша Ольга категорично відмовляється розповідати про себе – не хоче ні поганої, ні доброї слави. Але слово за словом – і таки розказала, що знає змовляння, спалює рожу, висипку.

– Принесуть дитину, що криком розривається. Як не помогти? Одні кажуть, що гріх це робити, таке в Бога просити. То я й боюся, що ще на себе накличу біду. Молитви читаю. Баба не хотіла мені передавати, каже: «Нащо воно тобі, дитино». Але вона читала молитви вслух, і я запам’ятовувала. Я не велика знахурка, але знаю, коли яке зілля збирати, від чого воно.

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЗУРОЧЕНЬ

Цікавимося, як захиститися від вроків, або ж негативної енергії, яка так шкодить людям. Жіночки разом з Ольгою Смолярчук навперебій пригадують різні способи.

– Рано встати, випити натощак свячену водичку з вірою та молитвою. Як заспиш вроки, то можеш мучитися навіть дев’ять днів. Дуже сильні вроки можуть відмовити одночасно три жінки. Щоб захиститися від поганого ока, треба носити шпильку чи нитку червону. Як нудить, вивертає, штанами вимазаними обтертися. Якщо збираєтеся на велику гостину, може бути там людина, яка нашкодить. «Роблять» на горілку, тому, коли п’єте, під чарку підкладіть мізинець. Також одягайте білизну навиворіт чи пришийте до неї червону нитку.

Здається, живемо вже у ХХІ столітті – у вік космосу, надсучасної зброї, комп’ютерів, але від деяких болячок не врятує навіть пігулка. Тому й досі актуальні поради цілителів. Хтось скептично всміхнеться, а хтось, хто відчув на собі негативний вплив зурочень, візьме на замітку поради брунетівських знахарів.

Юлія ШЕВЧУК

Читайте також: Передбачила президентство та з'єднала шістсот пар, – історія знахарки з Паридуб

 Брунетівка: машиніст самотужки склав комбайн. ВІДЕО

Незвичайне таксі: у Брунетівці діти їздять до школи каретою

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024