Медовий спас: що треба знати про свято

14 Серпня 2019, 08:00
970

Доброго ранку, читачі. Сьогодні середа, 14 серпня.

День ангела святкують: Олександр, Дмитро, Федір, Тимофій, Софія.

В Україні 14 серпня відзначають світле свято Медового Спасу або Маковія. Це християнське свято настільки тісно переплелося з народними звичаями та віруваннями, що Медовий Спас отримав надзвичайну популярність. Українці цього дня зазвичай освячують мед та печуть різноманітні солодощі з маком.

14 серпня готували ниву до посіву озимини, а також вирушали до лісу на збір малини, яку потім використовували для приготування не тільки компотів та джемів, але і в лікарських цілях. Селяни помічали, що ночі і ранкові роси вже починають ставати холодними. Граки починають збиратися в зграї, ластівки і стрижі готуються відлітати.

14 серпня не можна працювати на городі, копати, шити, прати та прибирати, робити ремонт. Цього дня починали збирати мед на пасіках. 

У народі вірили, що не можна шуміти біля вуликів аби не тривожити бджіл. Також на Маковія в кожному селі святили криниці.

У цей день віряни святять в церкві букетики, що мають назву «маковійки», мед та пироги з маком. 

«Маковійки» – це букети з аконіту, чебрецю, чорнобривців та маку, а також інші лікарські трави. Кожна трава щось символізувала: м'ята оберігала від усякої напасті, кудрявці - аби хлопців любили їх дівчата, а соняхи уособлювали сонце.

Народні прикмети 

Який Маковій, таке і 28 серпня.

Великі ягоди малини 14 серпня – час приступати до посіву озимини.

Дощ іде 14 серпня, краще нічого не сіяти, бо не вродить.

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024