На Старовижівщині відбулася конференція лісівників

31 Липня 2019, 10:34
4421

Волинські лісівники вкотре продемонстрували єдність та вміння оперативно реагувати на проблемні ситуації.

30 липня у державному підприємстві «Старовижівське лісове господарство» відбулася профспілкова конференція колективу, на якій працівники галузі обговорювали актуальні питання.

Учасниками дійства та, фактично, його ініціаторами стали працівники місцевого лісгоспу. 

Участь у заході взяли перший заступник начальника ВОУЛМГ Руслан Войцеховський, голова обласної організації Профспілки працівників лісового господарства Павло Матіюк, голова обласної організації Товариства лісівників України Борис Бабеляс.

З огляду на загальнодержавні тенденції звільнення працівників та їх виїзд за кордон, під час конференції серед інших питань обговорювалася і фінансова та кадрова ситуація в лісгоспі.

Згідно із офіційними даними ДП «Старовижівське ЛГ» – досі одна з найбільших зарплат у районі та галузі загалом. В першому півріччі 2019-го року вона склала 10 277 грн, що майже на 2 тисячі гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Керівництвом підприємства постійно покращуються умови для працівників. Відтак, у Дубечненському цеху переробки деревини з приходом нового директора був проведений капітальний ремонт приміщень. В цеху створені комфортні умови для працівників, облаштовані побутові кімнати, душові кабіни та опалюються усі виробничі та побутові приміщення. В перспективі – створення відповідних аналогічних умов для усіх працівників лісництв, Старовижівського цеху переробки деревини та гаража.

В непростих умовах, коли багато підприємств закриваються, лісівникам вдалося реалізувати відкриття нової лінії переробки. Це дало робочі місця ще 12-м працівникам. При цьому підприємство завжди вчасно та в повному обсязі сплачувало податки. За перше півріччя сплачено  майже 8,5 мільйонів  гривень, що на  1, 4 мільйони гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Учасники зібрання на тому, що протягом останнього часу жоден працівник лісгоспу не був звільнений, проте вжито вимушений захід – переведення людей на неповний робочий день. Це стосується винятково адмінперсоналу і всього лише терміном на один місяць. Попри стурбованість ситуацією, люди які переважно багато років працюють у лісгоспі та цінують свої робоче місце, поставилися з розумінням до такого факту.

Готовність працювати у державному підприємстві, незважаючи на непросту ситуацію в країні вцілому та галузі зокрема, висловили всі присутні. Люди в колективі розуміють, що ті хто незацікавлений в існуванні державних лісгоспів, всілякими способами будуть нести транспаранти про те, що не так вже й добре стало працювати в лісовому господарстві. Лісничий Буцинського лісництва Юрій Буслюк зауважив: «Написати заяву на звільнення – це найлегший шлях до вирішення складної ситуації. Але ми спільно із майстрами плануємо подолати усі перешкоди і маніпуляції та іти до кінця».

1

Вислухавши представників колективу підприємства, слово взяв перший заступник начальника ВОУЛМГ Руслан  Войцеховський, який наголосив, що нині галузь переживає нелегкі часи. Причина у багатьох факторах державного рівня, які трапилися не сьогодні і не вчора. Поштовхом стали в тому числі прийняті законопроекти, які не враховують позицій держлісгоспів Серед таких – заборона експорту при недостатньо сформованому внутрішньому ринку деревини. За його словами, поступово відбулося зниження цін на лісопродукцію та збільшення рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у 2019-му році.

Руслан Войцеховський підкреслив, що наразі присутня тенденція перенасичення ринку лісопродукцією для потреб як внутрішньої, так і зовнішньої деревообробки.

«Сьогодні багато людей виїжджають закордон у пошуках  більш високої зарплати та кращої роботи. Лісова галузь взагалі не фінансується з Державного бюджету. Крім того, державними підприємствами сплачуються значні суми податків. Всі ці чинники спричинили той загальний непростий стан речей, який маємо», – зазначив перший заступник начальника управління.

Голова обласної організації Профспілки працівників лісового господарства Павло Матіюк зауважив, що державні підприємства Півдня та Сходу вже давно живуть у дуже скрутному становищі. На жаль, нині це вже починає торкатися і таких ресурсних областей  як Волинь.

«Ми всі маємо розуміти: це період, який завершиться, і він не перший і не останній. Будуть зміни. Прикро, що знаходяться люди, готові жертвувати добрим ім’ям лісгоспу, цілого колективу заради власних амбіцій та незрозумілих  інтересів», – розповів Матіюк.

До діалогу долучився Борис Бабеляс: «Я працюю у лісовій галузі близько 26 років. Хочу зазначити – і знаю, що мене підтримають, ті хто працює доволі довгий час – в лісовій галузі була набагато гірша економічна ситуація, порівняно  з цією, яка склалася на сьогоднішній день. У нас зараз – нелегке становище і ми повинні об’єднатися, бути однією командою для того, щоб вистояти та іти далі»

Конференція відбулася у конструктивному руслі та хорошій атмосфері. Лісівники Старовижівщини розуміють всі проблеми галузі, але разом з тим усвідомлюють, що їх сила – у єдності та злагодженій роботі. Лише тоді будуть збережені робочі місця та буде перспектива розвитку волинського Полісся.

Лісгосп дійсно очікує на не найкращі часи, але в такій же ситуації нині всі підприємства галузі. Не лише на Волині. Більше того, в нашій області державні лісогосподарські підприємства завдяки багатьох факторам, в тому числі грамотному менеджменту та розвитку переробки, тримаються на плаву. До чого призведуть наслідки мораторію і падіння цін на внутрішньому ринку, ризики та способи збереження робочих місць – ось головне завдання кожного керівники лісгоспу.

Присутні вкотре засвідчили гідні умови праці та високий рівень зарплати на фоні інших підприємств Старовижівщини. В цьому заслуга всіх: від сумлінного працівника і до керівника. Волинські лісівники на чолі з начальником управління Олександром Кватирком вже неодноразово підтверджували вміння знаходити правильні рішення у непростих умовах. Утримати волинян від міграції на заробітки за кордон – має перетворитися у головну задачу не тільки ВОУЛМГ, це повинно турбувати кожного керівника громади. Надто багато питань, як соціальних, так і економічних групуються навколо державних підприємств в кожному районі. 

Читайте також: Як Закон вбиває заповідні ліси Волині

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024