У Дубечному садівник вирощує 30 сортів яблунь і 15 сортів груш

31 Травня 2019, 10:05
Віталій Ковальчук  5141
Віталій Ковальчук 

Садівник Віталій Ковальчук з Дубечного Старовижівського району шість років активно займається вирощуванням власних саджанців.

Наразі чоловік вирощує 30 сортів яблунь, 15 – груш, по кілька – персиків, вишні, черешні, винограду, смородини, малини, аґрусу, пише Вісник

«Найперспективнішими на Поліссі є сорти яблунь Фуджі, Гренісміт, Джонагоред, Муцу. Вони нові, високоврожайні. З найстарі­ших у мене в саду – Айдаред та Симеренка. Щодо груш, то збираю колекцію зимових: Яблунівська, Марія, Білоруська пізня, Вітчизняна. Серед вишень обираю самозапильні: Дебрецен, Фюртош, Лотовку».

«Можу поділитися трьома крупноплідними сортами смородини: Київським велетнем, Красою Львова та Ювілейною Копанею. Останній сорт належить селекціонерові з Львівської області і названий на його честь. Він же вивів сорт яблук Скіфське золото. Найкращими у наших кліматичних умовах є черешні Регіна, Крупноплідна, Саміт, Дрогана, Кордія», – каже Віталій Миколайович.

Яблуня, слива можуть  рости на низьких ґрунтах, вважає саді­вник. А от персик, як і інші кісточкові, любить високі місця. Це варто пам’ятати, закладаючи сад. Останній добре росте і плодоносить на Волині.

У своєму господарстві Віталій Ковальчук вирощує жовтий Славутич, який привіз з Липин. Цей фрукт, який росте на підщепі манджурського персика, – задоволення не з дешевих. Саджанець обій­деться приблизно у 300 гривень. Тому в умовах Полісся його краще щеплювати на аличі, у якої міцна коренева система, та й саме деревце досить морозостійке.

Коли раніше Віталій Миколайо­вич купував підщепи, вирощені у науково-дослідних інститутах України, то нині має власні на черешню, вишню, яблуню, грушу, для кожного сорту – своя. Доглядати їх непросто, бо вони суттєво відрізняються від сіянців, адже мають хорошу кореневу систему.

Наталія ЛЕГКА

Фото автора

Передрук заборонено.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39