Старовижівчанам нагадують про заборону використання «совєцької» символіки

08 Травня 2019, 16:22
Заборона 1025
Заборона

Статті закону передбачаються й адміністративну, і кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» на всій території України заборонено виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР, інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів. Про це повідомляють у ГУ НП у Волинській області.

У разі порушення норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» передбачені адміністративна та кримінальна відповідальності.

Стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки  передбачає покарання у вигляді штрафу від 850 до 2 тис. 550 грн. з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Такі дії вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення –  тягнуть за собою накладення штрафу від 2 тис. 550 грн. до 5 тис. 100 грн., або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Стаття 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України передбачає покарання  у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Якщо протиправні дії вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024